Zobrazit minimální záznam

Patients' knowledge of scientific and alternative diet, functional foods in the Czech Republic
dc.contributor.advisorSvačina, Štěpán
dc.creatorWeidenthalerová, Edita
dc.date.accessioned2017-05-26T23:28:38Z
dc.date.available2017-05-26T23:28:38Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/66354
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá problematikou znalostí pacientů o alternativní a vědecké dietologii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o dietologii jak z hlediska všeobecně známé a rozšířené racionální stravy, tak z hlediska alternativních výživových směrů. Dále jsou zde rozebrány funkční potraviny, některé jejich účinné složky a přínos pro zdraví. Praktická část se pokouší ověřit předem dané hypotézy týkající se znalostí pacientů léčících se převážně pro obezitu či Diabetes Mellitus o racionální výživě a o alternativním stravování. Zahrnuje i jejich zkušenosti s užíváním potravních doplňků nebo léků určených převážně k léčbě uvedených nemocí. Data byla sbírána pomocí dotazníků. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech. Ze získaných výsledků vyšlo najevo, že většina dotazovaných pacientů má s užíváním potravních doplňků doporučených při těchto onemocněních větší zkušenosti, než s farmakoterapií rovněž určenou při těchto onemocněních. Často si však nemyslí, že by jim takovéto druhy přípravků či léků pomohly. Teoretické znalosti týkající se alternativní dietologie byly dobré, přestože s takovýmto směrem ve výživě neměla většina pacientů osobní zkušenosti. Cílem práce je všeobecně zdůraznit, že vhodnou stravou lze mnoha chorobám předcházet. Klíčová...cs_CZ
dc.description.abstractThis Bachelor's thesis deals with issue of patient's knowledge in field of scientific and alternative dietology. The Bachelor's thesis is divided into theoretical and practical part. The first theoretical part deals with dietology from two points of view - wide-spread and well-known rational nutrition, also it addresses alternative diets. Furthermore, funtional foods, their efficient components and benefits for the health are analyzed. The practical part validates predefined hypotheses, concerning the knowledge of patients, who are being cured mostly for obesity or Diabetes Mellitus. It involves their personal experiences with using dietary supplements or medications used to heal above mentioned diseases. The data was collected using questionnaire. Evaluated results are presented in graphs. The main fact coming out of the analysis is that most of ill people have deeper experience with dietary supplement than medications. They also do not think that these supplements or medications actually help them. The theoretical knowledge of alternative dietology were very useful because patients had almost no personal experience with that type of dietology. The main goal of this Bachelor's thesis is to generally point out that proper diet can prevent a lot of diseases. Key words: Obesity, Diabetes Mellitus,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleZnalosti pacientů o vědecké a alternativní dietologii, funkčních potravinách v ČRcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-09
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId142463
dc.title.translatedPatients' knowledge of scientific and alternative diet, functional foods in the Czech Republicen_US
dc.contributor.refereeVysoká, Lenka
dc.identifier.aleph001782024
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá problematikou znalostí pacientů o alternativní a vědecké dietologii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o dietologii jak z hlediska všeobecně známé a rozšířené racionální stravy, tak z hlediska alternativních výživových směrů. Dále jsou zde rozebrány funkční potraviny, některé jejich účinné složky a přínos pro zdraví. Praktická část se pokouší ověřit předem dané hypotézy týkající se znalostí pacientů léčících se převážně pro obezitu či Diabetes Mellitus o racionální výživě a o alternativním stravování. Zahrnuje i jejich zkušenosti s užíváním potravních doplňků nebo léků určených převážně k léčbě uvedených nemocí. Data byla sbírána pomocí dotazníků. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech. Ze získaných výsledků vyšlo najevo, že většina dotazovaných pacientů má s užíváním potravních doplňků doporučených při těchto onemocněních větší zkušenosti, než s farmakoterapií rovněž určenou při těchto onemocněních. Často si však nemyslí, že by jim takovéto druhy přípravků či léků pomohly. Teoretické znalosti týkající se alternativní dietologie byly dobré, přestože s takovýmto směrem ve výživě neměla většina pacientů osobní zkušenosti. Cílem práce je všeobecně zdůraznit, že vhodnou stravou lze mnoha chorobám předcházet. Klíčová...cs_CZ
uk.abstract.enThis Bachelor's thesis deals with issue of patient's knowledge in field of scientific and alternative dietology. The Bachelor's thesis is divided into theoretical and practical part. The first theoretical part deals with dietology from two points of view - wide-spread and well-known rational nutrition, also it addresses alternative diets. Furthermore, funtional foods, their efficient components and benefits for the health are analyzed. The practical part validates predefined hypotheses, concerning the knowledge of patients, who are being cured mostly for obesity or Diabetes Mellitus. It involves their personal experiences with using dietary supplements or medications used to heal above mentioned diseases. The data was collected using questionnaire. Evaluated results are presented in graphs. The main fact coming out of the analysis is that most of ill people have deeper experience with dietary supplement than medications. They also do not think that these supplements or medications actually help them. The theoretical knowledge of alternative dietology were very useful because patients had almost no personal experience with that type of dietology. The main goal of this Bachelor's thesis is to generally point out that proper diet can prevent a lot of diseases. Key words: Obesity, Diabetes Mellitus,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990017820240106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV