Vliv polyfenonu na vybrané biotransformační enzymy u myší
Effect of polyphenon on selected biotransformation enzymes in mice
rigorózní práce (UZNÁNO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/67691Identifikátory
SIS: 159439
Kolekce
- Kvalifikační práce [6663]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Boušová, Iva
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemických věd
Datum obhajoby
10. 2. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Uznáno
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Jana Skorkovská Školitel: Prof. RNDr. Lenka Skálová, Ph.D. Název diplomové práce: Vliv polyfenonu na vybrané biotransformační enzymy u myší Zelený čaj se ve světě užívá již dlouhá století. Mezi hlavní látky v zeleném čaji patří polyfenolové sloučeniny, například katechiny. V poslední době jsou intenzivně studovány možné pozitivní účinky zeleného čaje a jeho obsahových látek na organismus. Mezi tyto účinky patří i možné snížení obezity a patologických stavů souvisejících s obezitou. Cílem této diplomové práce bylo studovat vliv podávání extraktu ze zeleného čaje (polyfenonu) na aktivitu a expresi vybraných biotransformačních enzymů u normálních a obézních myší. Měření byla provedena v subcelulárních frakcích homogenátu jater a tenkého střeva myších samců. Z 8 experimentálních skupin byly dvě skupiny kontrolní (skupina normálních a obézních myší bez podávání polyfenonu). Třem skupinám normálních myší a třem skupinám obézních myší by podáván polyfenon v krmivu v délce 3 nebo 28 dní ve dvou rozdílných koncentracích (0,1 a 0,01 %). Výsledky ukázaly, že třídenní podávání polyfenonu (v koncentraci 0,1 % v dietě) signifikantně zvýšilo aktivitu enzymu AKR1C u obézních myší. Polyfenon podávaný 28 dní v...
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical sciences Candidate: Jana Skorkovská Supervisor: Prof. RNDr. Lenka Skálová, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Effect of polyphenon on selected biotransformation enzymes in mice The green tee has been used in the world for centuries. Main substances in green tee include polyphenol compounds, for example catechines. Lately, possible positive effects of green tea and its substances on organisms have been studied intensively. Reduction of obesity and obesity related pathological conditions belongs among these effects. The aim of this diploma thesis was to study the effects of green tee abstracts (polyphenon) on activity and expression of selected biotransformational enzymes in normal and in obese mice. Measuring was performed in subcellular fractions of liver and small intestine homogenates of male mice. Out of 8 experimental groups two were the control groups (a group of normal and a group of obese mice who had not polyphenon in diet). Three groups of normal mice and three groups of obese mice were fed (over 3 or 28 days) with diet containing polyphenon in two different concentrations (0,1 and 0,01 %). Results showed that three-day administration of polyphenon (0,1 % concentration in diet) significantly increased...