Anthokyany v plodech vybraných kultivarů Sambucus nigra L. II
Anthocyanins from some cultivars of Sambucus nigra L. fruits. II
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/67781Identifikátory
SIS: 115297
Kolekce
- Kvalifikační práce [6671]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Dušek, Jaroslav
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie
Datum obhajoby
3. 6. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Sambucus nigra, plody, anhokyanyKlíčová slova (anglicky)
Sambucus nigra, fruits, anthocyaninsPlody bezu černého - Sambuci fructus jsou využívány ve farmacii i v potravinářství. Mezi hlavní obsahové látky patří antokyany a flavonoidy. Z dalších látek obsahují plody kyanogenní glykosid sambunigrin, organické kyseliny, vitamíny, cukry. Plody pocházející z pěstovaných kulturních odrůd se zatím farmaceuticky nevyužívají. Obsah antokyanů v plodech Sambucus nigra L. odrůdy Alessö, Bohatka, Haschberg, Mammut, Sambo, Sambu, Samdal, Sampo, Samyl, Weihenstephan a planě rostoucího bezu černého byl stanoven spektrofotometricky. Množství antokyanů bylo přepočteno na vysušené plody a vyjádřeno v procentech kyanidin-chloridu. Plody kulturních odrůd měly až na odrůdu Samyl nižší obsah antokyanů než plody bezu planě rostoucího. Mezi odrůdami byly v obsahu anthokyanů nalezeny statisticky významné rozdíly.
The fruits of elderberry - Sambuci fructus are used in the pharmaceutical and food industry. Fruits contain anthocyanins and flavonoids in addition to cyanogenic glycoside sambunigrin, organic acids, vitamins, sugars. Fruits from cultivated varieties are not used in pharmaceutically yet. The content of anthocyanins in the fruits of Sambucus nigra L. varieties Alessö, Bohatka, Haschberg, Mammut, Sambo, Sambo, Samdal, Sampo, Samyl, Weihenstephan and wild elderberry was determined by spectrophotometry. The amount of anthocyanins was recalculated for dried fruits and expressed by percentage of cyanidin chloride. Cultivated varieties shown lower values of anthocyanins than wild elderberry excerpt for Samyl variety. Statistically significant differences were found between contents of anthocyanins of varieties.