Determination of Amygdalin content in trade stone fruits and its biological activity in cultured cancer cells
Stanovení obsahu amygdalinu v tržních peckovinách a jeho biologická aktivita v buněčných kulturách karcinomu
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/68425Identifikátory
SIS: 127787
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hronek, Miloslav
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie
Datum obhajoby
2. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Amygdalin, kyanogenní glykozidy, laetrilJanatová, M.: Stanovení obsahu amygdalinu v tržních peckovinách a jeho biologická aktivita v buněčných kulturách karcinomu. Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra Farmaceutické botaniky a ekologie, Hradec Králové, 2015, 74 s. Peckovice podtřídy Amygdaleae čeledi Rosaceae jsou známy pro své antioxidační účinky, výživové látky a vitaminy. Jejich semena jsou ale hlavně spojována s obsahem kyanogenního glykosidu amygdalinu a jeho potenciálnímu inhibičnímu efektu na rakovinné buňky. Cílem této práce byla kvantitativní analýza obsahu amygdalinu v extraktech semen tržních peckovin (meruněk, mandlí, švestek, třešní, višní, broskví) a jednoho výživového doplňku B17 APRICARC®. Extrakce byla provedena metanolem v Soxhletově extraktoru a analyzována pomocí TLC a reverzní HPLC s UV detekcí o vlnové délce 214 - 215 nm. Nejvyšší koncentrace amygdalinu byla naměřena ve zralých semenech meruněk se střední hodnotou 79,59 mg/g semen. Nedetekovatelné množství se ukázalo u všech sladkých mandlí a meruněk přivezených z Pákistánu. Enzymatická hydrolýza a degradace amygdalinu β-gluko- sidázou byla provedena in vitro a analyzována reverzní vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (rp-HPLC). Dále byly provedeny biologické testy účinku amygdalinu a enzymu β-glukosidázy z mandlí na...
Janatová, M.: Determination of amygdalin content in trade stone fruits and its biological activity in cultured cancer cells. Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Pharmaceutical Botany and Ecology, Hradec Králové 2015, pp.74 Stone fruits from tribe Amygdaleae of Rosaceae family are known for their antioxidant activity and amount of nutrients and vitamins. Their seeds are connected with content of cyanogenic glycoside amygdalin and their possible effect on inhibition of cancer cells growing. The aim of study is to quantitatively analyze amount of amygdalin in extracts of trade stone fruit seeds (apricots, almonds, plums, cherries, sour cherries, peaches) and one dietary supplement B17 APRICARC®. Kernels were extracted in methanol by Soxhlet extractor and subsequently analyzed by TLC and by reverse phase HPLC with UV detection on 214-215 nm wavelength. The highest concentration of amygdalin was found in apricot seeds during their ripeness with the median value 79.59 mg/g of seeds. On the other hand, in sweet almonds and apricots from Pakistan was not detected any amount. The enzymatic hydrolysis by β-glucosidase and degradation of amygdalin was studied in vitro and analyzed by reverse- phase High performance liquid chromatography (rp-HPLC). Anticancer...