dc.contributor.advisor | Reifová, Irena | |
dc.creator | Hýlová, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2017-05-27T11:44:35Z | |
dc.date.available | 2017-05-27T11:44:35Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/70028 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývá studií gastronomické blogosféry v České republice. Jedná se o rychle se vyvíjející trend s dopady na tradiční média i na společnost. Práce zkoumá vzájemné propojení tradičních médií a food blogů. V rámci tradičních médií se práce zaměřuje zejména na média lifestylová a gastronomická. Práce zkoumá konkrétní aspekty, kterými blogosféra obohacuje tradiční média. Práce charakterizuje tradiční profesionální žurnalistiku, zejména v tištěné formě, a dále definuje nová média. Jejich součástí je i blogosféra představující nový typ amatérské žurnalistiky. V rámci blogosféry se veřejnost přesunuje z pasivního publika do aktivního a má možnost samotného vytváření zpravodajství. Pro pochopení prostředí food blogerů a hnutí foodies je využita sociologická analýza společnosti Pierra Bourdieu a z ní plynoucí koncept chuti z luxusu a nutnosti. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Thesis is focused on a study of gourmet blogosphere in the Czech Republic. Blogosphere and food blogs are becoming a quickly developing trend resulting in influence in traditional media and society in general. Thesis is researching mutual interconnectedness of traditional media and food blogs. In terms of traditional media, focus is put on lifestyle and gourmet-themed media. Thesis is looking at specific aspects which help to enrich the contents of traditional media. It also characterizes traditional professional journalism, especially in its print form and also defines new media. Blogosphere is explained within the sphere of new media representing new type of amateur journalism. Public is slowly transforming from passive audience to an active one within the blogosphere. They have an opportunity to create journalism themselves. To understand the community of food bloggers and foodies, sociology analysis of society by Pierre Bourdieu is taken into account with its concept of taste of luxury and necessity. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
dc.title | Vztah blogosféry a tradičních médií na příkladu food blogů v České republice | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2014 | |
dcterms.dateAccepted | 2014-06-24 | |
dc.description.department | Department of Media Studies | en_US |
dc.description.department | Katedra mediálních studií | cs_CZ |
dc.description.faculty | Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Social Sciences | en_US |
dc.identifier.repId | 133814 | |
dc.title.translated | Relatioship between blogsphere and traditional media: the case of food blogs in the Czech republic | en_US |
dc.contributor.referee | Dvořák, Tomáš | |
dc.identifier.aleph | 001785814 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Mediální studia | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Media Studies | en_US |
thesis.degree.program | Mediální a komunikační studia | cs_CZ |
thesis.degree.program | Media and Communications Studies | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Fakulta sociálních věd::Katedra mediálních studií | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Social Sciences::Department of Media Studies | en_US |
uk.faculty-name.cs | Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Social Sciences | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FSV | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Mediální studia | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Media Studies | en_US |
uk.degree-program.cs | Mediální a komunikační studia | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Media and Communications Studies | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Práce se zabývá studií gastronomické blogosféry v České republice. Jedná se o rychle se vyvíjející trend s dopady na tradiční média i na společnost. Práce zkoumá vzájemné propojení tradičních médií a food blogů. V rámci tradičních médií se práce zaměřuje zejména na média lifestylová a gastronomická. Práce zkoumá konkrétní aspekty, kterými blogosféra obohacuje tradiční média. Práce charakterizuje tradiční profesionální žurnalistiku, zejména v tištěné formě, a dále definuje nová média. Jejich součástí je i blogosféra představující nový typ amatérské žurnalistiky. V rámci blogosféry se veřejnost přesunuje z pasivního publika do aktivního a má možnost samotného vytváření zpravodajství. Pro pochopení prostředí food blogerů a hnutí foodies je využita sociologická analýza společnosti Pierra Bourdieu a z ní plynoucí koncept chuti z luxusu a nutnosti. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Thesis is focused on a study of gourmet blogosphere in the Czech Republic. Blogosphere and food blogs are becoming a quickly developing trend resulting in influence in traditional media and society in general. Thesis is researching mutual interconnectedness of traditional media and food blogs. In terms of traditional media, focus is put on lifestyle and gourmet-themed media. Thesis is looking at specific aspects which help to enrich the contents of traditional media. It also characterizes traditional professional journalism, especially in its print form and also defines new media. Blogosphere is explained within the sphere of new media representing new type of amateur journalism. Public is slowly transforming from passive audience to an active one within the blogosphere. They have an opportunity to create journalism themselves. To understand the community of food bloggers and foodies, sociology analysis of society by Pierre Bourdieu is taken into account with its concept of taste of luxury and necessity. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra mediálních studií | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990017858140106986 | |