Účinek polyfenolů ze zeleného čaje na antioxidační enzymy u myší in vivo
The effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice in vivo
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/70081Identifikátory
SIS: 127587
Kolekce
- Kvalifikační práce [6671]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Matoušková, Petra
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemických věd
Datum obhajoby
16. 9. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Vojtěch Kvita Školitel: PharmDr. Hana Bártíková, Ph.D. Název diplomové práce: Účinek polyfenolů ze zeleného čaje na antioxidační enzymy u myší in vivo Antioxidační enzym patří mezi látky s prokázanými účinky na lidský organismus. Jejich hlavní funkce spočívá v ochraně buněk před oxidačním stresem. Abychom tento proces podpořili, přijímáme látky zvané antioxidanty a to buď v normální stravě, nebo ve formě potravních doplňků. V současné době je na trhu bezpočet firem nabízejících tyto preparáty, u kterých slibují například snížení hmotnosti nebo ochranu před rakovinou. Zelený čaj obsahuje spoustu přírodních látek, jako jsou polyfenolové sloučeniny mezi něž patří i katechiny, které mají studiemi prokázané vlastnosti na náš organismus, avšak jak konkrétně působí na vybrané antioxidační enzymy je stále předmětem zkoumání. Cílem mé práce bylo zjištění vlivu polyfenolů ze zeleného čaje na antioxidační enzymy u myší. Zkoumali jsme 8 skupin (4 normální, 4 obézní) přičemž dvě skupiny byly ponechány, jako kontrolní tzn. bez podávání Polyphenonu. Vždy třem skupinám byla podávána strava obohacená o Polyphenon a to v různé délce (28 dní, 3 dny) a v různých koncentracích (0,1%, 0,01%). Aktivitu jsme zkoumali v...
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Vojtěch Kvita Supervisor: PharmDr. Hana Bártíková, Ph.D. Title of diploma thesis: The effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice in vivo Antioxidant enzymes belong to compounds with proven effects on human organism. Their main purpose is to defend cells against oxidative stress. In order to support this process, we are taking substances called antioxidants either in regular diet or as dietary supplements. Recently there are a lot of companies on the market, offering the supplement, promising wight loss or defence against cancer. Green tea contains many natural substances, such as polyphenolic compounds which include catechins, which have proven effects on our bodies, but the specific way they act on selected antioxidant enzymes is still matter of study. The aim of this work was to determine the effect of green tea polyphenols on antioxidant enzymes in mice. We studied 8 groups (4 normal, obese 4) wherein the two groups were left as a control which means without administration of Polyphenon. Three groups were given a Polyphenon enriched diet and for various period of time (28 days, 3 days) and at different concentrations (0.1%, 0.01%). Activity was studied in liver...