dc.contributor.advisor | Pokladníková, Jitka | |
dc.creator | Jajtnerová, Renáta | |
dc.date.accessioned | 2017-05-27T12:52:48Z | |
dc.date.available | 2017-05-27T12:52:48Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/70362 | |
dc.description.abstract | BEZPEČNOST VYBRANÝCH DOPLŇKŮ STRAVY Z POHLEDU PŘÍTOMNOSTI PŘÍDATNÝCH LÁTEK Student: Renáta Jajtnerová Vedoucí DP: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Úvod: V dnešní době jsou přídatné látky naprosto běžnou součástí našeho života a setkáváme se s nimi prakticky denně. Vyskytují se nejen v potravinách, ale také v lécích či různých doplňcích stravy. O jejich bezpečnosti je často polemizováno a názory jednotlivých odborníků se mnohdy liší. Cíl práce: Cílem této práce je zhodnotit bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti potravinářských aditiv a jejich možné interakce s látkami obsahovými. Hodnocení se týká doplňků stravy, které se vyskytovaly se na českém trhu v roce 2011. Jelikož je doplňků stravy na našem trhu obrovské množství, zaměřila jsem se pouze na doplňky stravy určené pro podporu kloubů a pro léčbu osteoartrózy. Metodika: Seznam nejprodávanějších produktů nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem a kompletní seznam produktů jsme dostali od Ministerstva zdravotnictví. Složení těchto doplňků stravy jsem následně vyhledávala na Informačním systému rozhodnutí hlavního hygienika (Is RoHy) případně v lékárně či přímo u výrobce. Hodnocení bezpečnosti bylo provedeno dle systému... | cs_CZ |
dc.description.abstract | SAFETY OF THE SELECTED FOOD SUPPLEMENTS FROM VIEWPOINT OF THE PRESENCE ADDITIVES. Student: Renáta Jajtnerová Tutor: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Department of Social and Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Charles University in Prague Introduction: Nowadays the additives are absolutely common part of our life and we encounter with them almost daily. We can find them not only in food but also in drugs or various food supplements. Their safety is often discuss and the opinions of individual experts are often different. Objective: The aim of this work is to evaluate the safety of food supplements in terms of the presence of food additives and their possible interactions with substances. The evaluation concern food supplements which occurred on the Czech market in 2011. Because the number of food supplements on our market is very high, I focused only on the supplements used for the support joints and for the treatment of osteoarthritis. Methodology: One of the pharmaceutical chains provided for us the list of best- selling products and the complete list of products we received from the Ministry of health. Than the composition of these supplements was sought on the Information system decision of the chief hygienist (Is RoHy) alternatively in the pharmacy or directly from the... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.subject | Bezpečnost | cs_CZ |
dc.subject | Doplňky stravy | cs_CZ |
dc.subject | Přídatné látky | cs_CZ |
dc.subject | Safety | en_US |
dc.subject | Dietary Supplements | en_US |
dc.subject | Food Additives | en_US |
dc.title | Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek II. | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2015 | |
dcterms.dateAccepted | 2015-06-03 | |
dc.description.department | Department of Social and Clinical Pharmacy | en_US |
dc.description.department | Katedra sociální a klinické farmacie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 129313 | |
dc.title.translated | Safety of selected dietary supplements with regard to the content of food additives II. | en_US |
dc.contributor.referee | Marešová, Helena | |
dc.identifier.aleph | 002004038 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra sociální a klinické farmacie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Social and Clinical Pharmacy | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | BEZPEČNOST VYBRANÝCH DOPLŇKŮ STRAVY Z POHLEDU PŘÍTOMNOSTI PŘÍDATNÝCH LÁTEK Student: Renáta Jajtnerová Vedoucí DP: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Úvod: V dnešní době jsou přídatné látky naprosto běžnou součástí našeho života a setkáváme se s nimi prakticky denně. Vyskytují se nejen v potravinách, ale také v lécích či různých doplňcích stravy. O jejich bezpečnosti je často polemizováno a názory jednotlivých odborníků se mnohdy liší. Cíl práce: Cílem této práce je zhodnotit bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti potravinářských aditiv a jejich možné interakce s látkami obsahovými. Hodnocení se týká doplňků stravy, které se vyskytovaly se na českém trhu v roce 2011. Jelikož je doplňků stravy na našem trhu obrovské množství, zaměřila jsem se pouze na doplňky stravy určené pro podporu kloubů a pro léčbu osteoartrózy. Metodika: Seznam nejprodávanějších produktů nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem a kompletní seznam produktů jsme dostali od Ministerstva zdravotnictví. Složení těchto doplňků stravy jsem následně vyhledávala na Informačním systému rozhodnutí hlavního hygienika (Is RoHy) případně v lékárně či přímo u výrobce. Hodnocení bezpečnosti bylo provedeno dle systému... | cs_CZ |
uk.abstract.en | SAFETY OF THE SELECTED FOOD SUPPLEMENTS FROM VIEWPOINT OF THE PRESENCE ADDITIVES. Student: Renáta Jajtnerová Tutor: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Department of Social and Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Charles University in Prague Introduction: Nowadays the additives are absolutely common part of our life and we encounter with them almost daily. We can find them not only in food but also in drugs or various food supplements. Their safety is often discuss and the opinions of individual experts are often different. Objective: The aim of this work is to evaluate the safety of food supplements in terms of the presence of food additives and their possible interactions with substances. The evaluation concern food supplements which occurred on the Czech market in 2011. Because the number of food supplements on our market is very high, I focused only on the supplements used for the support joints and for the treatment of osteoarthritis. Methodology: One of the pharmaceutical chains provided for us the list of best- selling products and the complete list of products we received from the Ministry of health. Than the composition of these supplements was sought on the Information system decision of the chief hygienist (Is RoHy) alternatively in the pharmacy or directly from the... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra sociální a klinické farmacie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990020040380106986 | |