Zobrazit minimální záznam

Study of compounds influencing the antimicrobial effect of honey
dc.contributor.advisorSolich, Petr
dc.creatorStaňková, Petra
dc.date.accessioned2017-05-27T13:28:39Z
dc.date.available2017-05-27T13:28:39Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70550
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Petra Staňková Školitel: Prof. RNDr. Petr Solich, CSc. Název diplomové práce: Studium látek ovlivňující antimikrobiální účinky medu Med se vyznačuje mnoha prospěšnými účinky, ale nejvíce doceněným v dnešní době je efekt antibakteriální. Tato aktivita je připisována mnoha faktorům - nízkému pH, malému množství vody, vysoké osmolaritě, přítomnosti peroxidu vodíku, methylglyoxalu, bee- defensin 1 peptidu a dalším látkám. Stále však nebyly nalezeny všechny látky, které k tomuto efektu přispívají, a tudíž není znám přesný mechanismus antibakteriálního účinku. Objasnění tohoto mechanismu by mohlo pomoci při řešení problému s bakteriemi rezistentními na antibiotika. Tato práce měla za úkol potvrdit domněnku, že se v medu nacházejí látky strukturně blízké gentamicinu. K výzkumu bylo použito sedm vzorků medu pocházejících z Francie a jeden med s původem z Německa. Jednalo se jak o medy jednodruhové, tak smíšené, jejichž nektar byl sesbírán z několika druhů rostlin. Za účelem eliminace cukru byla provedena extrakce dichlormethanem. Po derivatizaci fluoreskaminem byly tyto látky separovány nejprve na koloně vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází, poté byla použita normální stacionární fáze....cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Petra Staňková Supervisor: Prof. RNDr. Petr Solich, CSc. Title of Diploma Thesis: Study of compounds influencing the antimicrobial effect of honey Honey has many beneficial effects, but nowadays the antibacterial effect is the most appreciate one. This activity is due to many factors - the low pH, a small amount of water, high osmolarity, the presence of hydrogen peroxide, methylglyoxal, bee-defensin 1 peptide and other substances. However, all the substances contributing to this effect still have not been found and therefore we do not know the exact mechanism of antibacterial activity. Clarification of this situation could help with solving the problem with antibiotic resistant bacteria. This work aimed to confirm the presumption that substances structurally close to gentamicine are in honey. Seven samples of honey from France and one with German origin were used for this research. It included monofloral honeys and mixed ones, whose nectar was collected from several plant species. The extraction by dichloromethane was performed to eliminate the sugar. After derivatization by fluorescamine these substances were initially separated on a column of high performance liquid chromatography...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium látek ovlivňující antimikrobiální účinky meducs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-22
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId149043
dc.title.translatedStudy of compounds influencing the antimicrobial effect of honeyen_US
dc.contributor.refereeSklenářová, Hana
dc.identifier.aleph001855035
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Petra Staňková Školitel: Prof. RNDr. Petr Solich, CSc. Název diplomové práce: Studium látek ovlivňující antimikrobiální účinky medu Med se vyznačuje mnoha prospěšnými účinky, ale nejvíce doceněným v dnešní době je efekt antibakteriální. Tato aktivita je připisována mnoha faktorům - nízkému pH, malému množství vody, vysoké osmolaritě, přítomnosti peroxidu vodíku, methylglyoxalu, bee- defensin 1 peptidu a dalším látkám. Stále však nebyly nalezeny všechny látky, které k tomuto efektu přispívají, a tudíž není znám přesný mechanismus antibakteriálního účinku. Objasnění tohoto mechanismu by mohlo pomoci při řešení problému s bakteriemi rezistentními na antibiotika. Tato práce měla za úkol potvrdit domněnku, že se v medu nacházejí látky strukturně blízké gentamicinu. K výzkumu bylo použito sedm vzorků medu pocházejících z Francie a jeden med s původem z Německa. Jednalo se jak o medy jednodruhové, tak smíšené, jejichž nektar byl sesbírán z několika druhů rostlin. Za účelem eliminace cukru byla provedena extrakce dichlormethanem. Po derivatizaci fluoreskaminem byly tyto látky separovány nejprve na koloně vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází, poté byla použita normální stacionární fáze....cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Petra Staňková Supervisor: Prof. RNDr. Petr Solich, CSc. Title of Diploma Thesis: Study of compounds influencing the antimicrobial effect of honey Honey has many beneficial effects, but nowadays the antibacterial effect is the most appreciate one. This activity is due to many factors - the low pH, a small amount of water, high osmolarity, the presence of hydrogen peroxide, methylglyoxal, bee-defensin 1 peptide and other substances. However, all the substances contributing to this effect still have not been found and therefore we do not know the exact mechanism of antibacterial activity. Clarification of this situation could help with solving the problem with antibiotic resistant bacteria. This work aimed to confirm the presumption that substances structurally close to gentamicine are in honey. Seven samples of honey from France and one with German origin were used for this research. It included monofloral honeys and mixed ones, whose nectar was collected from several plant species. The extraction by dichloromethane was performed to eliminate the sugar. After derivatization by fluorescamine these substances were initially separated on a column of high performance liquid chromatography...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990018550350106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV