Zobrazit minimální záznam

Effect of polyphenon on selected biotransformation enzymes in mice
dc.contributor.advisorSkálová, Lenka
dc.creatorSkorkovská, Jana
dc.date.accessioned2017-05-27T17:40:20Z
dc.date.available2017-05-27T17:40:20Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/71919
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Jana Skorkovská Školitel: Prof. RNDr. Lenka Skálová, Ph.D. Název diplomové práce: Vliv polyfenonu na vybrané biotransformační enzymy u myší Zelený čaj se ve světě užívá již dlouhá století. Mezi hlavní látky v zeleném čaji patří polyfenolové sloučeniny, například katechiny. V poslední době jsou intenzivně studovány možné pozitivní účinky zeleného čaje a jeho obsahových látek na organismus. Mezi tyto účinky patří i možné snížení obezity a patologických stavů souvisejících s obezitou. Cílem této diplomové práce bylo studovat vliv podávání extraktu ze zeleného čaje (polyfenonu) na aktivitu a expresi vybraných biotransformačních enzymů u normálních a obézních myší. Měření byla provedena v subcelulárních frakcích homogenátu jater a tenkého střeva myších samců. Z 8 experimentálních skupin byly dvě skupiny kontrolní (skupina normálních a obézních myší bez podávání polyfenonu). Třem skupinám normálních myší a třem skupinám obézních myší by podáván polyfenon v krmivu v délce 3 nebo 28 dní ve dvou rozdílných koncentracích (0,1 a 0,01 %). Výsledky ukázaly, že třídenní podávání polyfenonu (v koncentraci 0,1 % v dietě) signifikantně zvýšilo aktivitu enzymu AKR1C u obézních myší. Polyfenon podávaný 28 dní v...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical sciences Candidate: Jana Skorkovská Supervisor: Prof. RNDr. Lenka Skálová, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Effect of polyphenon on selected biotransformation enzymes in mice The green tee has been used in the world for centuries. Main substances in green tee include polyphenol compounds, for example catechines. Lately, possible positive effects of green tea and its substances on organisms have been studied intensively. Reduction of obesity and obesity related pathological conditions belongs among these effects. The aim of this diploma thesis was to study the effects of green tee abstracts (polyphenon) on activity and expression of selected biotransformational enzymes in normal and in obese mice. Measuring was performed in subcellular fractions of liver and small intestine homogenates of male mice. Out of 8 experimental groups two were the control groups (a group of normal and a group of obese mice who had not polyphenon in diet). Three groups of normal mice and three groups of obese mice were fed (over 3 or 28 days) with diet containing polyphenon in two different concentrations (0,1 and 0,01 %). Results showed that three-day administration of polyphenon (0,1 % concentration in diet) significantly increased...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv polyfenonu na vybrané biotransformační enzymy u myšícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-03
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId127578
dc.title.translatedEffect of polyphenon on selected biotransformation enzymes in miceen_US
dc.contributor.refereeBoušová, Iva
dc.identifier.aleph001780465
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Jana Skorkovská Školitel: Prof. RNDr. Lenka Skálová, Ph.D. Název diplomové práce: Vliv polyfenonu na vybrané biotransformační enzymy u myší Zelený čaj se ve světě užívá již dlouhá století. Mezi hlavní látky v zeleném čaji patří polyfenolové sloučeniny, například katechiny. V poslední době jsou intenzivně studovány možné pozitivní účinky zeleného čaje a jeho obsahových látek na organismus. Mezi tyto účinky patří i možné snížení obezity a patologických stavů souvisejících s obezitou. Cílem této diplomové práce bylo studovat vliv podávání extraktu ze zeleného čaje (polyfenonu) na aktivitu a expresi vybraných biotransformačních enzymů u normálních a obézních myší. Měření byla provedena v subcelulárních frakcích homogenátu jater a tenkého střeva myších samců. Z 8 experimentálních skupin byly dvě skupiny kontrolní (skupina normálních a obézních myší bez podávání polyfenonu). Třem skupinám normálních myší a třem skupinám obézních myší by podáván polyfenon v krmivu v délce 3 nebo 28 dní ve dvou rozdílných koncentracích (0,1 a 0,01 %). Výsledky ukázaly, že třídenní podávání polyfenonu (v koncentraci 0,1 % v dietě) signifikantně zvýšilo aktivitu enzymu AKR1C u obézních myší. Polyfenon podávaný 28 dní v...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical sciences Candidate: Jana Skorkovská Supervisor: Prof. RNDr. Lenka Skálová, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Effect of polyphenon on selected biotransformation enzymes in mice The green tee has been used in the world for centuries. Main substances in green tee include polyphenol compounds, for example catechines. Lately, possible positive effects of green tea and its substances on organisms have been studied intensively. Reduction of obesity and obesity related pathological conditions belongs among these effects. The aim of this diploma thesis was to study the effects of green tee abstracts (polyphenon) on activity and expression of selected biotransformational enzymes in normal and in obese mice. Measuring was performed in subcellular fractions of liver and small intestine homogenates of male mice. Out of 8 experimental groups two were the control groups (a group of normal and a group of obese mice who had not polyphenon in diet). Three groups of normal mice and three groups of obese mice were fed (over 3 or 28 days) with diet containing polyphenon in two different concentrations (0,1 and 0,01 %). Results showed that three-day administration of polyphenon (0,1 % concentration in diet) significantly increased...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990017804650106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV