Campylobacter jejuni
Campylobacter jejuni
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/72413Identifikátory
SIS: 118420
Kolekce
- Kvalifikační práce [6671]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vejsová, Marcela
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Odborný pracovník v laboratorních metodách
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
5. 6. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Tato diplomová práce se zabývá problematikou onemocnění způsobené Campylobacter jejuni. Tato gramnegativní bakterie vyžaduje ke svému růstu speciální podmínky a od své první izolace, která se podařila až v roce 1973 s rozvojem vhodných selektivních médií, je považována jako agens způsobující kampylobakteriózu, což je závažná alimentární infekce člověka připomínající salmonelózu. I přes své náročné růstové podmínky se tato bakterie stala velmi úspěšnou, především díky své nízké infekční dávce a snadnému přenosu z potravin, zejména drůbeže. Kampylobakterióza se tak stala problémem nejen u nás v České republice, ale i v ostatních státech světa. Diplomová práce tak pojednává nejen o všeobecných vlastnostech rodu Campylobacter, způsobech přenosu, patogenezi a patogenitě, ale i o projevech onemocnění, léčbě CJ a jeho stále se zvyšující antimikrobiální rezistencí. V diplomové práci jsou dále vyhodnocena data o pacientech, která jsem získala z ústavu klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Je zde uveden i vývoj počtu nakažených lidí v Královéhradeckém kraji (2003-2013) a také porovnány záznamy záchytu CJ i v České republice se situací v okolních státech (2005-2012).
The subject of this thesis is the illness caused by Campylobacter jejuni. This Gram-negative species of bacteria, which requires specific conditions for its growth, was not successfully isolated until 1973, when usable selective growth media were developed. Since its discovery, it is considered the cause of campylobacteriosis, which is a severe human gastroenteritis resembling salmonellosis. Despite its selective growth conditions, this species of bacteria became highly successful, in particular as a result of its low needed infectious dose and easy transfer from food, especially poultry. Campylobacteriosis therefore became a problem not just in the Czech Republic, but throughout the world. This thesis discusses not only the common properties of the Campylobacter genus, its infectious career paths, pathogenesis and pathogenicity, but also symptoms of campylobacteriosis, its treatment, and the ever increasing resistance of this species to antibiotics. I further analyzed 2003 to 2013 patient data obtained from the Center for Clinical Microbiology at the Hradec Králové University Hospital. Finally, development of the number of infections in the Hradec Králové district is compared with the overall Czech Republic records, as well as with those of the neighboring countries (2005-2012).