Výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců
Nutritional indicators of competitive and profesional cross-country skiers
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/74921Identifikátory
SIS: 172023
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Tuka, Vladimír
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
6. 6. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
běh na lyžích, vytrvalost, sportovní výživa, energetický příjem, jídelníčekKlíčová slova (anglicky)
cross-country skiing, endurance, sports nutrition, energy intake, menuTato bakalářská práce je zaměřena na výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců. Hlavním úkolem této práce je popsat význam sportovní výživy u vytrvalostních sportovců a porovnat rozdílné stravování u dvou různě zdatných skupin lyžařů běžců. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá fyziologií běžeckého lyžování, zejména důležitou funkcí metabolismu a morfologickou charakteristikou běžce na lyžích. Rovněž pojednává o specifických nárocích vytrvalostního sportovce na výživu, o jednotlivých makronutrientech i mikronutrientech a v neposlední řadě také o vhodných doplňcích stravy pro vytrvalostní sport. Praktická část práce shrnuje výsledky získané hodnocením dotazníků o charakteristice tréninku a čtyřdenních jídelníčků respondentů. Výzkumný soubor tvořilo 8 reprezentačních a 8 výkonnostních lyžařů běžců ve věkovém rozmezí 20-32 let. Bylo zjištěno, že reprezentační lyžaři běžci mají vyšší tréninkový objem, a proto i vyšší energetický výdej než výkonnostní lyžaři běžci. Hodnocení jídelníčků sportovců poukázalo na rozdíly ve stravování mezi oběma skupinami. Doporučený příjem energie pro běžce na lyžích je 12000-14000 kJ/den, podle míry zátěže a výkonnosti. Dostatečný celkový energetický příjem byl zaznamenán u výkonnostních lyžařů, který byl splněn ze 101 %...
This bachelor thesis is focused on nutrition indicators for competitive and profesional cross-country skiers. The main aim of the thesis is to describe the importance of the sports nutrition for endurance athletes and to compare different diets for two differently capable groups of cross-country skiers. The thesis is divided into two parts. The theoretical part comprises information about the physiology of cross-country skiing, in particular the important function of metabolism and morphological characterization of the cross-country skier. Furthermore, it describes specific requirements of the endurance athlete on a diet, individual macronutrients and micronutrients and describes proper diet supplements for endurance sport. The practical part summarizes results received on the basis of evaluation of the questionnaires about the characterization of the training and respondent's four-days-menus. The research data collection involved eight profesional and eight competitive cross-country skiers from the age 20 to 32. It was established that the profesional cross-country skiers have higher training capacity and therefore higher expenditure of energy than competitive cross- country skiers. The sportsmen's menu evaluation referred to the diet differences between both groups. The recommended energy intake...