Rozdíly ve výživě po různých resekčních výkonech na gastrointestinálním traktu
Differences in nutrition after various resection performance on the gastrointestinal tract
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/74930Identifikátory
SIS: 172037
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Dastych, Milan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
2. 6. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
trávicí trakt výživa stravovací rozdíly resekce na GITKlíčová slova (anglicky)
digestive system nutrition dietary differences resection on gastrointestinal tractAbstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na rozdíly ve výživě u klientů, kteří prodělali resekční výkon na trávicím traktu. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje anatomii a fyziologii trávicího traktu, důvody vedoucí k resekci a výživové doporučení. Dále jsou probrána nutriční specifika po resekcích na trávicím traktu. Praktická část je věnována výzkumu, kterého cílem bylo pomocí anonymního dotazníku potvrdit či vyvrátit hypotézy týkající se dietní terapie po resekčních výkonech. Účelem této práce je pomoci klientům zorientovat se v úpravě svých dočasných stravovacích zvyklostí po operaci. Klíčová slova: trávicí trakt výživa stravovací rozdíly resekce na GIT
Abstract: This bachelor's thesis focuses on differences in post-operative nutrition in clients undergoing resection on the digestive system. The thesis is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical one describes the anatomy and physiology of the digestive system, the reasons for resection and nutritional recommendations. Further, nutritional specifics after digestive system resection are dealt with. The practical part deals with research carried out using an anonymous questionnaire which was aimed at proving or disproving a hypothesis concerning nutritional therapy after resection surgery. The purpose of the thesis is to help clients become familiar with adjusting their temporary eating habits after an operation. Key words: digestive system nutrition dietary differences resection on gastrointestinal tract