Stravovací návyky klientů po srdečně cévních příhodách
Eating habits of clients after cardiac and vascular incidents
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/75463Identifikátory
SIS: 172050
Kolekce
- Kvalifikační práce [4585]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Goláň, Lubor
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
26. 7. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza, rizikové faktory, lipidy, dyslipoproteinémie, léčba, prevence, dietoterapieKlíčová slova (anglicky)
cardiovascular disease, atherosclerosis, risk factors, lipidy, dyslipoproteinaemia, therapy, prevention, dietotherapyBakalářská práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část pojednává o problematice dyslipoproteinémií a jejich klasifikace. Obecně popisuje složení jednotlivých druhů lipidů a jejich metabolismus. Zaobírá se rizikovými faktory aterosklerózy a původcem vzniku kardiovaskulárního onemocnění. V neposlední řadě podrobně rozebírá léčbu dyslipidémií, tj. farmakoterapii, shrnuté zásady dietoterapie, dodržování správné životosprávy a poukazuje na preventivní opatření. Ve výzkumné části je cílem reálně ověřit informovanost a úroveň stravovacích návyků klientů po stavech srdeční a cévní nedostatečnosti.
The thesis is divided into two parts, the theoretical and research. The theoretical part deals with the issues dyslipoproteinemia and their classification. generally describes a composition of different types of lipid and versatile metabolism. Discusses about the risk factors of atherosclerosis and the originator of cardiovascular disease. Finally analyzes in detail of treatment of dyslipidemia, ie. Pharmacotherapy and summarize the principles of diet therapy, adherence to proper diet and draws attention to preventive measures The aim of the research part is real verification of awareness and level of patient's eating habits after cardiac and vascular insufficiency.