Zobrazit minimální záznam

Hypericin production in tissue cultures of Hypericum perforatum
dc.contributor.advisorMartin, Jan
dc.creatorSazama, Pavel
dc.date.accessioned2017-06-01T03:03:37Z
dc.date.available2017-06-01T03:03:37Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/75874
dc.description.abstractProdukce hypericinu v tkáňových kulturách Hypericum perforatum Pavel Sazama Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Farmacie Klíčová slova: třezalka, prekurzory, hypericin, flavonoidy, octan, kyselina skořicová, skořican, tyrosin, kyselina šikimová Cílem diplomové práce bylo ovlivnění produkce naftodianthronů (hypericin) a flavonoidů (hyperosid, quercitrin) kulturou třezalky tečkované. K tomuto ovlivnění byly použity prekurzory těchto sekundárních metabolitů, které byly přidávány ke kultuře. V experimentech byly použity suspenzní kultury Hypericum perforatum L. Jako prekurzory byly přidávány octan draselný, k. skořicová, skořican sodný, tyrosin a k. šikimová, vliv na produkci hypericinu, hyperosidu a quercitrinu byl sledován po 72 a 168 hodinách. Prekurzory byly použity v koncentracích 10, 50 a 100 mg.l-1. Ke kultivaci byla použita živná půda dle Murashigeho a Skooga, obohacená o růstový stimulátor αNAA. Ke stanovení obsahu sledovaných látek byla použita metoda HPLC. Nejvyšší produkce hypericinu v kultuře byla zaznamenána po přidání tyrosinu v koncentraci 100 mg.l-1 po 72 hodinách kultivace (nárůst obsahu z 0,003% na 0,03%). Největší vliv na obsah flavonoidu hyperosidu v kultuře byl zjištěn po přidání skořicanu sodného v koncentraci 100 mg.l-1 po 168...cs_CZ
dc.description.abstractProduction of hypericine in explantate cultures of Hypericum perforatum Pavel Sazama Diploma thesis Charles university in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Pharmacy Key words: St. John's Wort, precursors, hypericine, flavonoids, acetate, cinnamic acid, cinnamate, tyrosine, shikimic acid The goal of this work was to affect the production of hypericin (naphto-dianthrone), hyperoside and quercitrin (flavonoids) in the suspensional Hypericum perforatum explantate cell cultures. The method of precursor feeding was used. The precursors of naphtodianthrones and flavonoids were added into the medium in final concentrations 10 mg.l-1, 50 mg.l-1 and 100 mg.l-1. Samples were taken after 72 and 168 hours after adding the precursor. Potassium acetate, cinnamic acid, sodium cinnamate, tyrosine and shikimic acid were used as precursors. Cultures were cultivated on the Murashige and Skoog medium with the addition of the growth stimulator α-NAA. Concentration of hypericin, hyperosid and quercitrin was measured by HPLC analysis. The highest influence on the production of hypericin in cultures was detected after adding of tyrosine. The concetration of hypericin in cells raised in this experiment from 0,003% (control culture) to 0,03% (culture with tyrosine concen-tration of 100 mg.l-1). This...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjecttkáňové kulturycs_CZ
dc.subjectHypericum perforatumcs_CZ
dc.subjecttissue culturesen_US
dc.subjectHypericum perforatumen_US
dc.titleProdukce hypericinu v tkáňových kulturách Hypericum perforatumcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakognoziecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId141086
dc.title.translatedHypericin production in tissue cultures of Hypericum perforatumen_US
dc.contributor.refereeKašparová, Marie
dc.identifier.aleph002090917
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognoziecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csProdukce hypericinu v tkáňových kulturách Hypericum perforatum Pavel Sazama Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Farmacie Klíčová slova: třezalka, prekurzory, hypericin, flavonoidy, octan, kyselina skořicová, skořican, tyrosin, kyselina šikimová Cílem diplomové práce bylo ovlivnění produkce naftodianthronů (hypericin) a flavonoidů (hyperosid, quercitrin) kulturou třezalky tečkované. K tomuto ovlivnění byly použity prekurzory těchto sekundárních metabolitů, které byly přidávány ke kultuře. V experimentech byly použity suspenzní kultury Hypericum perforatum L. Jako prekurzory byly přidávány octan draselný, k. skořicová, skořican sodný, tyrosin a k. šikimová, vliv na produkci hypericinu, hyperosidu a quercitrinu byl sledován po 72 a 168 hodinách. Prekurzory byly použity v koncentracích 10, 50 a 100 mg.l-1. Ke kultivaci byla použita živná půda dle Murashigeho a Skooga, obohacená o růstový stimulátor αNAA. Ke stanovení obsahu sledovaných látek byla použita metoda HPLC. Nejvyšší produkce hypericinu v kultuře byla zaznamenána po přidání tyrosinu v koncentraci 100 mg.l-1 po 72 hodinách kultivace (nárůst obsahu z 0,003% na 0,03%). Největší vliv na obsah flavonoidu hyperosidu v kultuře byl zjištěn po přidání skořicanu sodného v koncentraci 100 mg.l-1 po 168...cs_CZ
uk.abstract.enProduction of hypericine in explantate cultures of Hypericum perforatum Pavel Sazama Diploma thesis Charles university in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Pharmacy Key words: St. John's Wort, precursors, hypericine, flavonoids, acetate, cinnamic acid, cinnamate, tyrosine, shikimic acid The goal of this work was to affect the production of hypericin (naphto-dianthrone), hyperoside and quercitrin (flavonoids) in the suspensional Hypericum perforatum explantate cell cultures. The method of precursor feeding was used. The precursors of naphtodianthrones and flavonoids were added into the medium in final concentrations 10 mg.l-1, 50 mg.l-1 and 100 mg.l-1. Samples were taken after 72 and 168 hours after adding the precursor. Potassium acetate, cinnamic acid, sodium cinnamate, tyrosine and shikimic acid were used as precursors. Cultures were cultivated on the Murashige and Skoog medium with the addition of the growth stimulator α-NAA. Concentration of hypericin, hyperosid and quercitrin was measured by HPLC analysis. The highest influence on the production of hypericin in cultures was detected after adding of tyrosine. The concetration of hypericin in cells raised in this experiment from 0,003% (control culture) to 0,03% (culture with tyrosine concen-tration of 100 mg.l-1). This...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognoziecs_CZ
dc.identifier.lisID990020909170106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV