dc.contributor.advisor | Martin, Jan | |
dc.creator | Sazama, Pavel | |
dc.date.accessioned | 2017-06-01T03:03:37Z | |
dc.date.available | 2017-06-01T03:03:37Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/75874 | |
dc.description.abstract | Produkce hypericinu v tkáňových kulturách Hypericum perforatum Pavel Sazama Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Farmacie Klíčová slova: třezalka, prekurzory, hypericin, flavonoidy, octan, kyselina skořicová, skořican, tyrosin, kyselina šikimová Cílem diplomové práce bylo ovlivnění produkce naftodianthronů (hypericin) a flavonoidů (hyperosid, quercitrin) kulturou třezalky tečkované. K tomuto ovlivnění byly použity prekurzory těchto sekundárních metabolitů, které byly přidávány ke kultuře. V experimentech byly použity suspenzní kultury Hypericum perforatum L. Jako prekurzory byly přidávány octan draselný, k. skořicová, skořican sodný, tyrosin a k. šikimová, vliv na produkci hypericinu, hyperosidu a quercitrinu byl sledován po 72 a 168 hodinách. Prekurzory byly použity v koncentracích 10, 50 a 100 mg.l-1. Ke kultivaci byla použita živná půda dle Murashigeho a Skooga, obohacená o růstový stimulátor αNAA. Ke stanovení obsahu sledovaných látek byla použita metoda HPLC. Nejvyšší produkce hypericinu v kultuře byla zaznamenána po přidání tyrosinu v koncentraci 100 mg.l-1 po 72 hodinách kultivace (nárůst obsahu z 0,003% na 0,03%). Největší vliv na obsah flavonoidu hyperosidu v kultuře byl zjištěn po přidání skořicanu sodného v koncentraci 100 mg.l-1 po 168... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Production of hypericine in explantate cultures of Hypericum perforatum Pavel Sazama Diploma thesis Charles university in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Pharmacy Key words: St. John's Wort, precursors, hypericine, flavonoids, acetate, cinnamic acid, cinnamate, tyrosine, shikimic acid The goal of this work was to affect the production of hypericin (naphto-dianthrone), hyperoside and quercitrin (flavonoids) in the suspensional Hypericum perforatum explantate cell cultures. The method of precursor feeding was used. The precursors of naphtodianthrones and flavonoids were added into the medium in final concentrations 10 mg.l-1, 50 mg.l-1 and 100 mg.l-1. Samples were taken after 72 and 168 hours after adding the precursor. Potassium acetate, cinnamic acid, sodium cinnamate, tyrosine and shikimic acid were used as precursors. Cultures were cultivated on the Murashige and Skoog medium with the addition of the growth stimulator α-NAA. Concentration of hypericin, hyperosid and quercitrin was measured by HPLC analysis. The highest influence on the production of hypericin in cultures was detected after adding of tyrosine. The concetration of hypericin in cells raised in this experiment from 0,003% (control culture) to 0,03% (culture with tyrosine concen-tration of 100 mg.l-1). This... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.subject | tkáňové kultury | cs_CZ |
dc.subject | Hypericum perforatum | cs_CZ |
dc.subject | tissue cultures | en_US |
dc.subject | Hypericum perforatum | en_US |
dc.title | Produkce hypericinu v tkáňových kulturách Hypericum perforatum | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2016 | |
dcterms.dateAccepted | 2016-06-01 | |
dc.description.department | Department of Pharmacognosy | en_US |
dc.description.department | Katedra farmakognozie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 141086 | |
dc.title.translated | Hypericin production in tissue cultures of Hypericum perforatum | en_US |
dc.contributor.referee | Kašparová, Marie | |
dc.identifier.aleph | 002090917 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognozie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosy | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Produkce hypericinu v tkáňových kulturách Hypericum perforatum Pavel Sazama Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Farmacie Klíčová slova: třezalka, prekurzory, hypericin, flavonoidy, octan, kyselina skořicová, skořican, tyrosin, kyselina šikimová Cílem diplomové práce bylo ovlivnění produkce naftodianthronů (hypericin) a flavonoidů (hyperosid, quercitrin) kulturou třezalky tečkované. K tomuto ovlivnění byly použity prekurzory těchto sekundárních metabolitů, které byly přidávány ke kultuře. V experimentech byly použity suspenzní kultury Hypericum perforatum L. Jako prekurzory byly přidávány octan draselný, k. skořicová, skořican sodný, tyrosin a k. šikimová, vliv na produkci hypericinu, hyperosidu a quercitrinu byl sledován po 72 a 168 hodinách. Prekurzory byly použity v koncentracích 10, 50 a 100 mg.l-1. Ke kultivaci byla použita živná půda dle Murashigeho a Skooga, obohacená o růstový stimulátor αNAA. Ke stanovení obsahu sledovaných látek byla použita metoda HPLC. Nejvyšší produkce hypericinu v kultuře byla zaznamenána po přidání tyrosinu v koncentraci 100 mg.l-1 po 72 hodinách kultivace (nárůst obsahu z 0,003% na 0,03%). Největší vliv na obsah flavonoidu hyperosidu v kultuře byl zjištěn po přidání skořicanu sodného v koncentraci 100 mg.l-1 po 168... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Production of hypericine in explantate cultures of Hypericum perforatum Pavel Sazama Diploma thesis Charles university in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Pharmacy Key words: St. John's Wort, precursors, hypericine, flavonoids, acetate, cinnamic acid, cinnamate, tyrosine, shikimic acid The goal of this work was to affect the production of hypericin (naphto-dianthrone), hyperoside and quercitrin (flavonoids) in the suspensional Hypericum perforatum explantate cell cultures. The method of precursor feeding was used. The precursors of naphtodianthrones and flavonoids were added into the medium in final concentrations 10 mg.l-1, 50 mg.l-1 and 100 mg.l-1. Samples were taken after 72 and 168 hours after adding the precursor. Potassium acetate, cinnamic acid, sodium cinnamate, tyrosine and shikimic acid were used as precursors. Cultures were cultivated on the Murashige and Skoog medium with the addition of the growth stimulator α-NAA. Concentration of hypericin, hyperosid and quercitrin was measured by HPLC analysis. The highest influence on the production of hypericin in cultures was detected after adding of tyrosine. The concetration of hypericin in cells raised in this experiment from 0,003% (control culture) to 0,03% (culture with tyrosine concen-tration of 100 mg.l-1). This... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognozie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990020909170106986 | |