Hodnocení sypných vlastností laktosy.
The evaluation of flow properties of lactose.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/76249Identifikátory
SIS: 155254
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Ondrejček, Pavel
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
1. 6. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Julie Pazderková Název diplomové práce: Hodnocení sypných vlastností laktosy Laktosa patří mezi tradiční pomocné látky při výrobě tablet. V této práci bylo studováno sypné chování čtyř komerčních druhů laktosy, které se lišily svou přípravou (mletí, granulace). Byly studovány tři metody určení sypné hustoty a dvě metody stanovení sypného úhlu. Je doporučeno vrstvení kužele prášku na vrstvu materiálu s regulací vzdálenosti násypky od základny oproti vrstvení na teflonovou podložku. Byla studována souvislost mezi sypným a konsolidačním chováním laktosy a geometrickými charakteristikami. K popisu konsolidačního chování materiálů lze doporučit vyjádření závislosti Hausnerova poměru na počtu setřesení. Pro studium korelací mezi tvarem částic a jejich sypným chováním je vhodným kritériem Broukerův střední rozměr D[4,3]. Jeho využití je nutné podpořit studiem dalších látek.
Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Pharmaceutical technology Supervisor: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Julie Pazderková Title of Thesis: The evaluation of flow properties of lactose Lactose is one out of the traditional excipients used during the manufacturing of tablets. This diploma thesis describes flow properties of four commercially available grades of lactose, which differed in the preparation technique (milling, granulation). Three methods of bulk density evaluation and two methods of angle of repose determination were studied. It is recomended to form cone-like pile on the layer of material with regulation the distance between the hopper and the base. This process is better than forming the pile on teflon base. The relationship between bulk and consolidation behaviour of lactose and the geometric characteristics were studied. To describe the consolidation performance of materials, the expression of dependence of Hausner ratio on the number of taps can be recomended. A Brouckere mean diameter D[4,3] is suitable criterion for the studying of the correlation between the shape of particles and their flow. The use of Brouckere mean diameter should be investigated using other materials in future.