Zobrazit minimální záznam

Saccharides and their effect on the metabolic syndrome
dc.contributor.advisorRambousková, Jolana
dc.creatorKotal, Ondřej
dc.date.accessioned2018-10-23T10:07:43Z
dc.date.available2018-10-23T10:07:43Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/80721
dc.description.abstractSaccharides are an integral part of the human diet. They differ in type and length of the strings, usability, glycemic response or taste. Their representation in the diet is considerable. The source of simple saccharides are mostly industrially prepared foods with added sugar. Diet high in complex saccharides consisting mainly plant sources. Many studies addresses the issue of saccharides and their effect on metabolic syndrome. Metabolic syndrome is a multifactorial civilization disease. Etiology include disorders of glucose metabolism, obesity, dyslipidemia and hypertension. Metabolic syndrome mainly affects people of developed countries with reduced physical activity, stress loads and poor eating habits. Modern treatment of deadly quartet consists in eliminating these unfavorable factors. In terms of nutrition, it is especially reasonable and balanced intake of saccharides. A low intake of simple and high intake of complex saccharides seems to be an effective prevention. Keywords: saccharides, metabolic syndrome, nutritionen_US
dc.description.abstractSOUHRN Sacharidy jsou nedílnou součástí lidské stravy. Liší se typem a délkou řetězců, využitelností, glykemickou odezvou nebo chutí. Jejich zastoupení ve stravě je značné. Zdrojem jednoduchých sacharidů jsou především průmyslově upravené potraviny s přidaným cukrem. Složené sacharidy přijímáme zejména stravou rostlinnou. Mnoho studií řeší problematiku sacharidů a jejich vliv na metabolický syndrom. Metabolický syndrom je vícefaktorové civilizační onemocnění. Mezi etiologii patří poruchy metabolismu glukózy, nadváha, dyslipidemie a hypertenze. Metabolickým syndromem trpí především lidé vyspělých zemí, se sníženou fyzickou aktivitou, stresovou zátěží a špatnými stravovacími návyky. Moderní přístup léčby smrtícího kvarteta spočívá v eliminaci těchto nepříznivých faktorů. Z hlediska výživy je to pak přiměřený a vyrovnaný příjem sacharidů. Nízký příjem jednoduchých a vysoký příjem složených sacharidů se zdá být účinnou prevencí. Klíčová slova: sacharidy, metabolický syndrom, výživacs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleSacharidy a jejich vliv na metabolický syndromcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-23
dc.description.departmentÚstav hygienycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygieneen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId178387
dc.title.translatedSaccharides and their effect on the metabolic syndromeen_US
dc.contributor.refereeHrnčířová, Dana
dc.identifier.aleph002094018
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePublic Healthen_US
thesis.degree.disciplineVeřejné zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygienycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygieneen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVeřejné zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-discipline.enPublic Healthen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csSOUHRN Sacharidy jsou nedílnou součástí lidské stravy. Liší se typem a délkou řetězců, využitelností, glykemickou odezvou nebo chutí. Jejich zastoupení ve stravě je značné. Zdrojem jednoduchých sacharidů jsou především průmyslově upravené potraviny s přidaným cukrem. Složené sacharidy přijímáme zejména stravou rostlinnou. Mnoho studií řeší problematiku sacharidů a jejich vliv na metabolický syndrom. Metabolický syndrom je vícefaktorové civilizační onemocnění. Mezi etiologii patří poruchy metabolismu glukózy, nadváha, dyslipidemie a hypertenze. Metabolickým syndromem trpí především lidé vyspělých zemí, se sníženou fyzickou aktivitou, stresovou zátěží a špatnými stravovacími návyky. Moderní přístup léčby smrtícího kvarteta spočívá v eliminaci těchto nepříznivých faktorů. Z hlediska výživy je to pak přiměřený a vyrovnaný příjem sacharidů. Nízký příjem jednoduchých a vysoký příjem složených sacharidů se zdá být účinnou prevencí. Klíčová slova: sacharidy, metabolický syndrom, výživacs_CZ
uk.abstract.enSaccharides are an integral part of the human diet. They differ in type and length of the strings, usability, glycemic response or taste. Their representation in the diet is considerable. The source of simple saccharides are mostly industrially prepared foods with added sugar. Diet high in complex saccharides consisting mainly plant sources. Many studies addresses the issue of saccharides and their effect on metabolic syndrome. Metabolic syndrome is a multifactorial civilization disease. Etiology include disorders of glucose metabolism, obesity, dyslipidemia and hypertension. Metabolic syndrome mainly affects people of developed countries with reduced physical activity, stress loads and poor eating habits. Modern treatment of deadly quartet consists in eliminating these unfavorable factors. In terms of nutrition, it is especially reasonable and balanced intake of saccharides. A low intake of simple and high intake of complex saccharides seems to be an effective prevention. Keywords: saccharides, metabolic syndrome, nutritionen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygienycs_CZ
thesis.grade.code3
dc.identifier.lisID990020940180106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV