dc.contributor.advisor | Rambousková, Jolana | |
dc.creator | Kotal, Ondřej | |
dc.date.accessioned | 2018-10-23T10:07:43Z | |
dc.date.available | 2018-10-23T10:07:43Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/80721 | |
dc.description.abstract | Saccharides are an integral part of the human diet. They differ in type and length of the strings, usability, glycemic response or taste. Their representation in the diet is considerable. The source of simple saccharides are mostly industrially prepared foods with added sugar. Diet high in complex saccharides consisting mainly plant sources. Many studies addresses the issue of saccharides and their effect on metabolic syndrome. Metabolic syndrome is a multifactorial civilization disease. Etiology include disorders of glucose metabolism, obesity, dyslipidemia and hypertension. Metabolic syndrome mainly affects people of developed countries with reduced physical activity, stress loads and poor eating habits. Modern treatment of deadly quartet consists in eliminating these unfavorable factors. In terms of nutrition, it is especially reasonable and balanced intake of saccharides. A low intake of simple and high intake of complex saccharides seems to be an effective prevention. Keywords: saccharides, metabolic syndrome, nutrition | en_US |
dc.description.abstract | SOUHRN Sacharidy jsou nedílnou součástí lidské stravy. Liší se typem a délkou řetězců, využitelností, glykemickou odezvou nebo chutí. Jejich zastoupení ve stravě je značné. Zdrojem jednoduchých sacharidů jsou především průmyslově upravené potraviny s přidaným cukrem. Složené sacharidy přijímáme zejména stravou rostlinnou. Mnoho studií řeší problematiku sacharidů a jejich vliv na metabolický syndrom. Metabolický syndrom je vícefaktorové civilizační onemocnění. Mezi etiologii patří poruchy metabolismu glukózy, nadváha, dyslipidemie a hypertenze. Metabolickým syndromem trpí především lidé vyspělých zemí, se sníženou fyzickou aktivitou, stresovou zátěží a špatnými stravovacími návyky. Moderní přístup léčby smrtícího kvarteta spočívá v eliminaci těchto nepříznivých faktorů. Z hlediska výživy je to pak přiměřený a vyrovnaný příjem sacharidů. Nízký příjem jednoduchých a vysoký příjem složených sacharidů se zdá být účinnou prevencí. Klíčová slova: sacharidy, metabolický syndrom, výživa | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.title | Sacharidy a jejich vliv na metabolický syndrom | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2016 | |
dcterms.dateAccepted | 2016-06-23 | |
dc.description.department | Ústav hygieny | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Hygiene | en_US |
dc.description.faculty | Third Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 178387 | |
dc.title.translated | Saccharides and their effect on the metabolic syndrome | en_US |
dc.contributor.referee | Hrnčířová, Dana | |
dc.identifier.aleph | 002094018 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Public Health | en_US |
thesis.degree.discipline | Veřejné zdravotnictví | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializations in Health Service | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 3. lékařská fakulta::Ústav hygieny | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Third Faculty of Medicine::Department of Hygiene | en_US |
uk.faculty-name.cs | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Third Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 3.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Veřejné zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Public Health | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | SOUHRN Sacharidy jsou nedílnou součástí lidské stravy. Liší se typem a délkou řetězců, využitelností, glykemickou odezvou nebo chutí. Jejich zastoupení ve stravě je značné. Zdrojem jednoduchých sacharidů jsou především průmyslově upravené potraviny s přidaným cukrem. Složené sacharidy přijímáme zejména stravou rostlinnou. Mnoho studií řeší problematiku sacharidů a jejich vliv na metabolický syndrom. Metabolický syndrom je vícefaktorové civilizační onemocnění. Mezi etiologii patří poruchy metabolismu glukózy, nadváha, dyslipidemie a hypertenze. Metabolickým syndromem trpí především lidé vyspělých zemí, se sníženou fyzickou aktivitou, stresovou zátěží a špatnými stravovacími návyky. Moderní přístup léčby smrtícího kvarteta spočívá v eliminaci těchto nepříznivých faktorů. Z hlediska výživy je to pak přiměřený a vyrovnaný příjem sacharidů. Nízký příjem jednoduchých a vysoký příjem složených sacharidů se zdá být účinnou prevencí. Klíčová slova: sacharidy, metabolický syndrom, výživa | cs_CZ |
uk.abstract.en | Saccharides are an integral part of the human diet. They differ in type and length of the strings, usability, glycemic response or taste. Their representation in the diet is considerable. The source of simple saccharides are mostly industrially prepared foods with added sugar. Diet high in complex saccharides consisting mainly plant sources. Many studies addresses the issue of saccharides and their effect on metabolic syndrome. Metabolic syndrome is a multifactorial civilization disease. Etiology include disorders of glucose metabolism, obesity, dyslipidemia and hypertension. Metabolic syndrome mainly affects people of developed countries with reduced physical activity, stress loads and poor eating habits. Modern treatment of deadly quartet consists in eliminating these unfavorable factors. In terms of nutrition, it is especially reasonable and balanced intake of saccharides. A low intake of simple and high intake of complex saccharides seems to be an effective prevention. Keywords: saccharides, metabolic syndrome, nutrition | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny | cs_CZ |
thesis.grade.code | 3 | |
dc.identifier.lisID | 990020940180106986 | |