Deficience vitamínů u obézních pacientů před intervencí
The deficiency of Vitamins in obese patients before intervention
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/82533Identifikátory
SIS: 158188
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Piecha, Roman
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
3. 9. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Vitaminy, deficit, obezita, bariatrická operaceKlíčová slova (anglicky)
Vitamins, deficiency, obesity, bariatric surgeryTato bakalářská práce se věnuje problematice deficitu vitaminů u obézních pacientů před bariatrickým zákrokem. Účelem této práce bylo odhalení a zhodnocení deficientů vybraných vitaminů u obézních pacientů před bariatrickým zákrokem. Sledovány byly vitaminy A, E, D, B12 a folát. V teoretické části této práce je všeobecně popsána definice, funkce, potřeba a dělení vitaminů. Věnuje pozornost biochemickému metabolismu a fyziologickým funkcím sledovaných vitaminů. Jsou v ní uvedeny etiologické determinanty obezity. Popisuje fyziologickou regulaci tělesné hmotnosti a poukazuje na současné intervenční postupy v léčbě obezity. V praktické části je popsána metodika sledování hladin vybraných vitaminů. Následuje vyhodnocení výsledků. Na základě zjištění konkrétních deficitů byla vyhodnocena rizika těchto nedostatků a sestaveno intervenční dietní doporučení pro pacienty, kteří se připravují na bariatrický výkon. V závěru jsou uvedena porovnání jiných studií, zabývajících se obdobnou problematikou.
This thesis is devoted to the vitamin deficiency in obese patients before bariatric surgery. The purpose of this study was a detection and evaluation of the deficient vitamins in obese patients before bariatric surgery. The monitored vitamins were vitamin A, E, D, B12 and folic acid. The theoretical part of this thesis describes the general definition, functions, the daily intake of the vitamins and the division of the vitamins. It pays attention to a biochemical metabolism and the physiological functions of the monitored vitamins. Listed are the etiological determinants of obesity. It describes the physiological regulation of body weight and highlights the current interventional procedures to treat obesity. The practical part describes the methodology of monitoring the levels of the selected vitamins and the subsequent evaluation of the results. Based on the findings of the specific deficits, the risks of these deficiencies were assessed. Dietary recommendations were assembled for the patients who are being prepared for bariatric surgery. The conclusion compares other studies dealing with similar issues.