Vliv výživy na metabolismus kostí
The effect of nutrition on bone metabolism
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/82609Identifikátory
SIS: 116197
Kolekce
- Kvalifikační práce [1148]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Živný, Pavel
Oponent práce
Horák, Pavel
Kutílek, Štěpán
Fakulta / součást
Lékařská fakulta v Hradci Králové
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
Ústav lékařské biochemie
Datum obhajoby
3. 9. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Souhrn Vliv výživy na metabolismus kostí Kosti mají nejen opěrnou a ochrannou funkci, ale účastní se na krvetvorbě i hospodaření s minerály. Neustálá remodelace kosti je citlivý proces, který je významně ovlivňován i výživou. V předkládané práci byl sledován vliv vybraných bílkovin, aminokyselin, železa a vybraných stavů; dlouhodobé omezení množství potravy, krátkodobé hladovění a opakované odběry krve, na parametry kostí, jako je délka a průměr kosti, šířka kortikální kosti a mechanické vlastnosti - odolnost k ohybu, tlaku a torzi. Hodnotili jsme také změny koncentrací vybraných kostních markerů, změny v hustotě kostního minerálu a změny svalové a tukové tkáně u zdravých dospělých samců potkanů kmene Wistar. Během doktorského studia jsem se věnovala experimentům sledujícím vliv výše uvedených látek na kost. V 1. experimentu byly samcům potkanů podávány vybrané bílkoviny a aminokyseliny: glutamin (GLN), větvené aminokyseliny - valin, leucin a izoleucin (BCAA), a kasein (KAS) ad libitum. Dále byl sledován vliv týdenní realimentace standardní laboratorní dietou (SLD) po dlouhodobém podávání diet obohacených o uvedené aminokyseliny a bílkoviny. Kontrolní skupina byla skupina krmená standardní laboratorní dietou ad libitum. Ve 2. experimentu byl sledován vliv párového krmení skupiny krmené standardní...
The effect of nutrition on bone metabolism The bone has a function for support and protection, and is also a place for hematopoiesis and for mineral homeostasis. The subject of interest of this thesis is to evaluate the effect of chosen proteins, amino acids, iron and the conditions such as long-term under-nutrition, short-term starving and repeated blood withdrawals on the bone parameters - the length and the diameter of the bone, the width of corticalis, and the mechanical properties - resistance to bending, tension and torsion. There were evaluated changes in the concentration of bones markers, changes in the bone mineral density and changes in lean mass and adipose mass in healthy adult males of the Wistar rats . During my doctorate studies I was studying the effect of these components on the bones. In the 1st experiment the rats were fed by the chosen proteins and amino acids: glutamine (GLN), branched-chain amino acids- valine, leucine and izoleucine (BCAA), and caseine (KAS) ad libitum. Further we monitored the effect of one-week realimantation by standard laboratory diet (SLD) after long-term supplementation by the diet enriched by the above mentioned proteins and amino acids. The group fed by SLD ad libitum was the control group. In the 2nd experiment the effect of paired-feeding of the...