Zobrazit minimální záznam

Differences in eating habits and frequency of food received by clients of therapeutic communities before and after the initiation of treatment of addiction
dc.contributor.advisorČablová, Lenka
dc.creatorKöhlerová, Martina
dc.date.accessioned2017-06-02T07:38:44Z
dc.date.available2017-06-02T07:38:44Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/83149
dc.description.abstractBakalářská práce se zaměřuje na problematiku stravování uživatelů návykových látek. Cílem práce je porovnat změny ve stravovacích návycích klientů terapeutických komunit před nastoupením do léčby s následným stavem stravovacích návyků v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby. Data byla získána v terapeutických komunitách vyplněním frekvenčních potravinových dotazníků, které sledují hmotnost klientů a spotřebu hlavních skupin potravin - obiloviny, zelenina, ovoce, mléčná výživa, maso, vejce luštěniny, sladkosti a čaj. Dotazníky byly administrovány bezprostředně po vstupu do léčby, k získání retrospektivních informací o stravování před léčbou. V další fázi byl dotazník klientům předložen v prvním měsíci léčby a posledním sledovaným obdobím byl třetí měsíc léčby. Na základě analýzy dat ze získaných dotazníků bylo zjištěno, že průměrná hmotnost u klientů léčby roste. Větší nárůst byl zaznamenán u klientek, žen a to v průměru o 2 body na škále BMI. Z dat vyplývá, že spotřeba komodit obiloviny, ovoce, mléčné výrobky a sladkosti se mezi obdobími před léčbou, v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby snižovala. Zvýšená konzumace byla zaznamenána u komodity zelenina a čaj. U skupiny potravin maso, vejce a luštěniny se jedná o minimální změny v počtu porcí, v rámci desetin porce. Klíčová slova...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis focuses on the eating habits of drug users. The aim of the study is to compare changes in eating habits among clients in therapeutic communities before entering into treatment with the subsequent state of eating habits in the first month of treatment and in the third month of treatment. Data were obtained in therapeutic communities completing food frequency questionnaires, which monitor the weight of clients and consumption of major food groups - grains, vegetables, fruits, dairy products, meat, eggs, legumes, sweets and tea. Questionnaires were administered immediately after entering treatment, to obtain retrospective information on eating habits before treatment. Clients completed the questionnaire after the first and third months of addiction treatment. Based on the analysis data obtained from the questionnaires, it was found that the average weight among treatment clients grows. Larger increases were recorded for the clients, women by an average of 2 points on a scale of BMI. The data show that consumption of commodities, cereals, fruit, dairy products and sweets among the periods before treatment, in the first month of treatment and in the third month of treatment decreased. Increased consumption was observed in commodity vegetables and tea. In the group of food meat, eggs and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectStravovací návykycs_CZ
dc.subjectfrekvenční potravinový dotazníkcs_CZ
dc.subjectterapeutická komunitacs_CZ
dc.subjectléčba závislostícs_CZ
dc.subjectEating habitsen_US
dc.subjectfood frequency questionnaireen_US
dc.subjecttherapeutic communityen_US
dc.subjectaddiction treatmenten_US
dc.titleRozdíly ve stravovacích návycích a frekvenci přijímaných potravin u klientů terapeutických komunit před léčbou a po zahájení léčby závislostícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-06
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId172028
dc.title.translatedDifferences in eating habits and frequency of food received by clients of therapeutic communities before and after the initiation of treatment of addictionen_US
dc.contributor.refereeSlabá, Šárka
dc.identifier.aleph002091675
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zaměřuje na problematiku stravování uživatelů návykových látek. Cílem práce je porovnat změny ve stravovacích návycích klientů terapeutických komunit před nastoupením do léčby s následným stavem stravovacích návyků v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby. Data byla získána v terapeutických komunitách vyplněním frekvenčních potravinových dotazníků, které sledují hmotnost klientů a spotřebu hlavních skupin potravin - obiloviny, zelenina, ovoce, mléčná výživa, maso, vejce luštěniny, sladkosti a čaj. Dotazníky byly administrovány bezprostředně po vstupu do léčby, k získání retrospektivních informací o stravování před léčbou. V další fázi byl dotazník klientům předložen v prvním měsíci léčby a posledním sledovaným obdobím byl třetí měsíc léčby. Na základě analýzy dat ze získaných dotazníků bylo zjištěno, že průměrná hmotnost u klientů léčby roste. Větší nárůst byl zaznamenán u klientek, žen a to v průměru o 2 body na škále BMI. Z dat vyplývá, že spotřeba komodit obiloviny, ovoce, mléčné výrobky a sladkosti se mezi obdobími před léčbou, v prvním měsíci léčby a ve třetím měsíci léčby snižovala. Zvýšená konzumace byla zaznamenána u komodity zelenina a čaj. U skupiny potravin maso, vejce a luštěniny se jedná o minimální změny v počtu porcí, v rámci desetin porce. Klíčová slova...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focuses on the eating habits of drug users. The aim of the study is to compare changes in eating habits among clients in therapeutic communities before entering into treatment with the subsequent state of eating habits in the first month of treatment and in the third month of treatment. Data were obtained in therapeutic communities completing food frequency questionnaires, which monitor the weight of clients and consumption of major food groups - grains, vegetables, fruits, dairy products, meat, eggs, legumes, sweets and tea. Questionnaires were administered immediately after entering treatment, to obtain retrospective information on eating habits before treatment. Clients completed the questionnaire after the first and third months of addiction treatment. Based on the analysis data obtained from the questionnaires, it was found that the average weight among treatment clients grows. Larger increases were recorded for the clients, women by an average of 2 points on a scale of BMI. The data show that consumption of commodities, cereals, fruit, dairy products and sweets among the periods before treatment, in the first month of treatment and in the third month of treatment decreased. Increased consumption was observed in commodity vegetables and tea. In the group of food meat, eggs and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990020916750106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV