Zobrazit minimální záznam

Local foods and their impact on the local economy
dc.contributor.advisorCudlínová, Eva
dc.creatorKubíčková, Kristýna
dc.date.accessioned2020-08-25T09:10:43Z
dc.date.available2020-08-25T09:10:43Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/84203
dc.description.abstractHlavním tématem této práce jsou místní potraviny a lokální multiplikátor, který je indikátorem udržitelného rozvoje. Cílem tohoto indikátoru, a potažmo i této práce, je určit do jaké míry zůstávají finance v dané lokalitě. Právě skrze místní potraviny je zde nastíněno, jaký vliv má ekonomická lokalizace na sociální, environmentální, ale především ekonomické aspekty trvalé udržitelnosti. Teoretická část práce zahrnuje témata jako je antropocén, globalizace, ekonomický růst, lokalizace a podpora místních potravin v České republice. Dále je zde popsán lokální multiplikátor a jeho využití. Empirická část práce obsahuje stručný popis způsobů prodeje místních potravin v Plzni a především samotný výpočet lokálního multiplikátoru pro jeden vybraný plzeňský farmářský obchod. Dále je použitá metoda a její výsledky zhodnoceny. Dojde zde tedy k propojení sociální a kulturní ekologie a keynesiánství s důrazem na využití konceptu multiplikátoru. Cílem práce je v prvé řadě vypočítat hodnotu lokálního multiplikátoru a zhodnotit použití tohoto nástroje. Jelikož předpokládám pozitivní vliv farmářského obchodu na místní ekonomiku, výsledek daného indikátoru by mohl být dalším argumentem pro posílení snah při podporování místních potravin a lokalizace.cs_CZ
dc.description.abstractThe main theme of this work is the local food and local multiplier, which is an indicator of sustainable development. The aim of this indicator and as well as this work is to determine how much local money stay in this area. By way of local food is outlined the impact of the economic localization on social, environmental and also economic aspects of sustainability. The theoretical part covers topics such as the Anthropocene, globalization, economic growth, localization and promotion of local food in the Czech Republic. Further is described the local multiplier and its use. The research includes a brief assessment of the situation of sales of local food in Pilsen and in particular, the calculations of local multiplier of farm shop in Pilsen. Furthermore this method and the results are evaluated. The thesis is combination of social and cultural ecology and Keynesianism with emphasis on the concept of the multiplier. Firstly, the aim is to calculate the value of the local multiplier and also evaluate the use of this tool. Since assuming positive influence of the farm shop on the local economy, the result of the indicator could be another argument for strengthening efforts in promoting local food and localization.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectmístní potravinycs_CZ
dc.subjectglobalizacecs_CZ
dc.subjectlokalizacecs_CZ
dc.subjectekonomický růstcs_CZ
dc.subjectudržitelný rozvojcs_CZ
dc.subjectlokální multiplikátor 3cs_CZ
dc.subjectlocal foodsen_US
dc.subjectglobalizationen_US
dc.subjectlocalizationen_US
dc.subjecteconomic growthen_US
dc.subjectsustainable developmenten_US
dc.subjectlocal multiplier 3en_US
dc.titleMístní potraviny a jejich vliv na lokální ekonomikucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-09-08
dc.description.departmentDepartment of Social and Cultural Ecologyen_US
dc.description.departmentKatedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId139506
dc.title.translatedLocal foods and their impact on the local economyen_US
dc.contributor.refereeKutáček, Stanislav
dc.identifier.aleph002025857
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSocial and Cultural Ecologyen_US
thesis.degree.disciplineSociální a kulturní ekologiecs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of Social and Cultural Ecologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csSociální a kulturní ekologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSocial and Cultural Ecologyen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csHlavním tématem této práce jsou místní potraviny a lokální multiplikátor, který je indikátorem udržitelného rozvoje. Cílem tohoto indikátoru, a potažmo i této práce, je určit do jaké míry zůstávají finance v dané lokalitě. Právě skrze místní potraviny je zde nastíněno, jaký vliv má ekonomická lokalizace na sociální, environmentální, ale především ekonomické aspekty trvalé udržitelnosti. Teoretická část práce zahrnuje témata jako je antropocén, globalizace, ekonomický růst, lokalizace a podpora místních potravin v České republice. Dále je zde popsán lokální multiplikátor a jeho využití. Empirická část práce obsahuje stručný popis způsobů prodeje místních potravin v Plzni a především samotný výpočet lokálního multiplikátoru pro jeden vybraný plzeňský farmářský obchod. Dále je použitá metoda a její výsledky zhodnoceny. Dojde zde tedy k propojení sociální a kulturní ekologie a keynesiánství s důrazem na využití konceptu multiplikátoru. Cílem práce je v prvé řadě vypočítat hodnotu lokálního multiplikátoru a zhodnotit použití tohoto nástroje. Jelikož předpokládám pozitivní vliv farmářského obchodu na místní ekonomiku, výsledek daného indikátoru by mohl být dalším argumentem pro posílení snah při podporování místních potravin a lokalizace.cs_CZ
uk.abstract.enThe main theme of this work is the local food and local multiplier, which is an indicator of sustainable development. The aim of this indicator and as well as this work is to determine how much local money stay in this area. By way of local food is outlined the impact of the economic localization on social, environmental and also economic aspects of sustainability. The theoretical part covers topics such as the Anthropocene, globalization, economic growth, localization and promotion of local food in the Czech Republic. Further is described the local multiplier and its use. The research includes a brief assessment of the situation of sales of local food in Pilsen and in particular, the calculations of local multiplier of farm shop in Pilsen. Furthermore this method and the results are evaluated. The thesis is combination of social and cultural ecology and Keynesianism with emphasis on the concept of the multiplier. Firstly, the aim is to calculate the value of the local multiplier and also evaluate the use of this tool. Since assuming positive influence of the farm shop on the local economy, the result of the indicator could be another argument for strengthening efforts in promoting local food and localization.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990020258570106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV