Zobrazit minimální záznam

HPLC for astaxanthine analysis in food supplements
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorFerklová, Hana
dc.date.accessioned2017-06-22T08:43:01Z
dc.date.available2017-06-22T08:43:01Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/85280
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Hana Ferklová Školitel: doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Využití HPLC pro analýzu astaxanthinu v potravních doplňcích Byla optimalizována a validována HPLC metoda pro stanovení astaxanthinu současně s dalšími běžně se vyskytujícími karotenoidy: luteinem, beta-karotenem a cantaxanthinem. Tato metoda pak byla použita k stanovení těchto sloučenin ve vybraných doplňcích stravy s astaxanthinem: Omega Complete Super (Jamieson), KRILOIL (Life Science) a Krilový olej strong (Vieste). Analýza probíhala na koloně Ascentis Express RP-amide (100 x 4,6 mm, 5 µm) Supelco Analytical. Použita byla mobilní fáze o složení acetonitril a směs methanolu s dichlormethanem (1:1) s elučním gradientem a průtokem 1 ml/min. Analýza probíhala při teplotě 35řC. K detekci byl použit DAD detektor při vlnové délce 470 nm. Ukázalo se, že doplňky stravy obsahují esterifikovanou formu astaxanthinu, pro jejíž separaci na chromatografické koloně není metoda vhodná. Ta byla optimalizována pro separaci volné sloučeniny, kterou se však nepodařilo vyextrahovat. Byla proto vyvinuta alternativní spektrofotometrická metoda pro stanovení obsahu astaxanthinu v doplňcích s využitím HPLC systému bez zapojení kolony.cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Analytical Chemistry Candidate: Hana Ferklova Supervisor: doc. RNDr. Dalibor Satinsky, Ph.D. Title of Diploma Thesis: HPLC for astaxanthine analysis in food supplements A new HPLC method was optimized and validated to determine astaxanthin and other carotenoids: lutein, beta-carotene and canthaxanthin. This method was used for determination of these analytes in selected dietary supplements: Omega Complete Super (Jamieson), KRILOIL (Life Science) a Krilovy olej strong (Vieste). The separation was performed with Ascentis Express RP-amide column (100 x 4.6 mm, 5 µm) Supelco Analytical. A mobile phase consisted of acetonitrile and mixture of methanol/dichloromethane (1:1) using gradient elution and flow rate 1 ml/min. The analytes were detected with DAD detector at wavelength 470 nm. This method was found unsuitable to determine astaxanthin in the dietary supplements, which contained esterified form of the carotenoid. The method was developed to determine a free fraction of the substance, which could not be extracted. Therefore, an alternative spectrophotometric method was developed to determine astaxanthin in dietary supplements using HPLC system without chromatography column.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVyužití HPLC pro analýzu astaxanthinu v potravních doplňcíchcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-01
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId169204
dc.title.translatedHPLC for astaxanthine analysis in food supplementsen_US
dc.contributor.refereeChocholouš, Petr
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Hana Ferklová Školitel: doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Využití HPLC pro analýzu astaxanthinu v potravních doplňcích Byla optimalizována a validována HPLC metoda pro stanovení astaxanthinu současně s dalšími běžně se vyskytujícími karotenoidy: luteinem, beta-karotenem a cantaxanthinem. Tato metoda pak byla použita k stanovení těchto sloučenin ve vybraných doplňcích stravy s astaxanthinem: Omega Complete Super (Jamieson), KRILOIL (Life Science) a Krilový olej strong (Vieste). Analýza probíhala na koloně Ascentis Express RP-amide (100 x 4,6 mm, 5 µm) Supelco Analytical. Použita byla mobilní fáze o složení acetonitril a směs methanolu s dichlormethanem (1:1) s elučním gradientem a průtokem 1 ml/min. Analýza probíhala při teplotě 35řC. K detekci byl použit DAD detektor při vlnové délce 470 nm. Ukázalo se, že doplňky stravy obsahují esterifikovanou formu astaxanthinu, pro jejíž separaci na chromatografické koloně není metoda vhodná. Ta byla optimalizována pro separaci volné sloučeniny, kterou se však nepodařilo vyextrahovat. Byla proto vyvinuta alternativní spektrofotometrická metoda pro stanovení obsahu astaxanthinu v doplňcích s využitím HPLC systému bez zapojení kolony.cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Analytical Chemistry Candidate: Hana Ferklova Supervisor: doc. RNDr. Dalibor Satinsky, Ph.D. Title of Diploma Thesis: HPLC for astaxanthine analysis in food supplements A new HPLC method was optimized and validated to determine astaxanthin and other carotenoids: lutein, beta-carotene and canthaxanthin. This method was used for determination of these analytes in selected dietary supplements: Omega Complete Super (Jamieson), KRILOIL (Life Science) a Krilovy olej strong (Vieste). The separation was performed with Ascentis Express RP-amide column (100 x 4.6 mm, 5 µm) Supelco Analytical. A mobile phase consisted of acetonitrile and mixture of methanol/dichloromethane (1:1) using gradient elution and flow rate 1 ml/min. The analytes were detected with DAD detector at wavelength 470 nm. This method was found unsuitable to determine astaxanthin in the dietary supplements, which contained esterified form of the carotenoid. The method was developed to determine a free fraction of the substance, which could not be extracted. Therefore, an alternative spectrophotometric method was developed to determine astaxanthin in dietary supplements using HPLC system without chromatography column.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV