Zobrazit minimální záznam

Taste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies.
dc.contributor.advisorŠklubalová, Zdeňka
dc.creatorMatoušková, Zuzana
dc.date.accessioned2017-06-22T08:44:27Z
dc.date.available2017-06-22T08:44:27Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/85289
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Zuzana Matoušková Název diplomové práce: Maskování chuti orodispergovatelných tablet. Hodnocení vybraných technologií. Orodispergovatelné tablety (ODT) jsou moderním trendem v oblasti pevných lékových forem. Tato práce se zabývá hodnocením vlivu pomocných látek na vlastnosti ODT a na maskování chuti hořké účinné látky vardenafil-hydrochlorid trihydrátu. Byly připraveny tabletoviny obsahující krospovidon jako rozvolňovadlo a byl studován vliv přísady hypromelosy, sladidel a příchutí na vlastnosti tablet připravených přímým lisováním nebo vlhkou granulací. Ze zkoumaných kombinací složek měla nejlepší chuť formulace obsahující hypromelosu, sladidla a mátovou příchuť. Tablety připravené z tabletoviny získané vlhkou granulací měly oproti tabletám připraveným přímým lisováním delší dobu rozpadu.cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of pharmaceutical technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Zuzana Matoušková Title of Thesis: Taste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies. Orodispersible tablets (ODT) represent a modern trend in solid dosage forms. This Master Thesis is focused on assessment of the influence of excipients on properties of orodispersible tablets as well as on masking the taste of active ingredient vardenafil-hydrochlorid trihydrat. The tablet blends containing crospovidone as a disintegrating agent were prepared. The impact of hypromellose, sweeteners and flavours on the properties of tablets fabricated by the direct compression or by wet granulation was studied. Out of the examined combinations of components the formulation consisting of hypromellose, sweeteners and mint flavor had the best taste. The tablets prepared by wet granulation had longer disintegration time compared with the tablets prepared by the direct compression.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleMaskování chuti orodisperzních tablet. Hodnocení vybraných technologií.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId128686
dc.title.translatedTaste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies.en_US
dc.contributor.refereeOndrejček, Pavel
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Zuzana Matoušková Název diplomové práce: Maskování chuti orodispergovatelných tablet. Hodnocení vybraných technologií. Orodispergovatelné tablety (ODT) jsou moderním trendem v oblasti pevných lékových forem. Tato práce se zabývá hodnocením vlivu pomocných látek na vlastnosti ODT a na maskování chuti hořké účinné látky vardenafil-hydrochlorid trihydrátu. Byly připraveny tabletoviny obsahující krospovidon jako rozvolňovadlo a byl studován vliv přísady hypromelosy, sladidel a příchutí na vlastnosti tablet připravených přímým lisováním nebo vlhkou granulací. Ze zkoumaných kombinací složek měla nejlepší chuť formulace obsahující hypromelosu, sladidla a mátovou příchuť. Tablety připravené z tabletoviny získané vlhkou granulací měly oproti tabletám připraveným přímým lisováním delší dobu rozpadu.cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of pharmaceutical technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Zuzana Matoušková Title of Thesis: Taste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies. Orodispersible tablets (ODT) represent a modern trend in solid dosage forms. This Master Thesis is focused on assessment of the influence of excipients on properties of orodispersible tablets as well as on masking the taste of active ingredient vardenafil-hydrochlorid trihydrat. The tablet blends containing crospovidone as a disintegrating agent were prepared. The impact of hypromellose, sweeteners and flavours on the properties of tablets fabricated by the direct compression or by wet granulation was studied. Out of the examined combinations of components the formulation consisting of hypromellose, sweeteners and mint flavor had the best taste. The tablets prepared by wet granulation had longer disintegration time compared with the tablets prepared by the direct compression.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV