dc.contributor.advisor | Šklubalová, Zdeňka | |
dc.creator | Matoušková, Zuzana | |
dc.date.accessioned | 2017-06-22T08:44:27Z | |
dc.date.available | 2017-06-22T08:44:27Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/85289 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Zuzana Matoušková Název diplomové práce: Maskování chuti orodispergovatelných tablet. Hodnocení vybraných technologií. Orodispergovatelné tablety (ODT) jsou moderním trendem v oblasti pevných lékových forem. Tato práce se zabývá hodnocením vlivu pomocných látek na vlastnosti ODT a na maskování chuti hořké účinné látky vardenafil-hydrochlorid trihydrátu. Byly připraveny tabletoviny obsahující krospovidon jako rozvolňovadlo a byl studován vliv přísady hypromelosy, sladidel a příchutí na vlastnosti tablet připravených přímým lisováním nebo vlhkou granulací. Ze zkoumaných kombinací složek měla nejlepší chuť formulace obsahující hypromelosu, sladidla a mátovou příchuť. Tablety připravené z tabletoviny získané vlhkou granulací měly oproti tabletám připraveným přímým lisováním delší dobu rozpadu. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of pharmaceutical technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Zuzana Matoušková Title of Thesis: Taste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies. Orodispersible tablets (ODT) represent a modern trend in solid dosage forms. This Master Thesis is focused on assessment of the influence of excipients on properties of orodispersible tablets as well as on masking the taste of active ingredient vardenafil-hydrochlorid trihydrat. The tablet blends containing crospovidone as a disintegrating agent were prepared. The impact of hypromellose, sweeteners and flavours on the properties of tablets fabricated by the direct compression or by wet granulation was studied. Out of the examined combinations of components the formulation consisting of hypromellose, sweeteners and mint flavor had the best taste. The tablets prepared by wet granulation had longer disintegration time compared with the tablets prepared by the direct compression. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Maskování chuti orodisperzních tablet. Hodnocení vybraných technologií. | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2017 | |
dcterms.dateAccepted | 2017-06-01 | |
dc.description.department | Department of Pharmaceutical Technology | en_US |
dc.description.department | Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 128686 | |
dc.title.translated | Taste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies. | en_US |
dc.contributor.referee | Ondrejček, Pavel | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Zuzana Matoušková Název diplomové práce: Maskování chuti orodispergovatelných tablet. Hodnocení vybraných technologií. Orodispergovatelné tablety (ODT) jsou moderním trendem v oblasti pevných lékových forem. Tato práce se zabývá hodnocením vlivu pomocných látek na vlastnosti ODT a na maskování chuti hořké účinné látky vardenafil-hydrochlorid trihydrátu. Byly připraveny tabletoviny obsahující krospovidon jako rozvolňovadlo a byl studován vliv přísady hypromelosy, sladidel a příchutí na vlastnosti tablet připravených přímým lisováním nebo vlhkou granulací. Ze zkoumaných kombinací složek měla nejlepší chuť formulace obsahující hypromelosu, sladidla a mátovou příchuť. Tablety připravené z tabletoviny získané vlhkou granulací měly oproti tabletám připraveným přímým lisováním delší dobu rozpadu. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of pharmaceutical technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Zuzana Matoušková Title of Thesis: Taste masking in orodispersible tablets. Evaluation of selected technologies. Orodispersible tablets (ODT) represent a modern trend in solid dosage forms. This Master Thesis is focused on assessment of the influence of excipients on properties of orodispersible tablets as well as on masking the taste of active ingredient vardenafil-hydrochlorid trihydrat. The tablet blends containing crospovidone as a disintegrating agent were prepared. The impact of hypromellose, sweeteners and flavours on the properties of tablets fabricated by the direct compression or by wet granulation was studied. Out of the examined combinations of components the formulation consisting of hypromellose, sweeteners and mint flavor had the best taste. The tablets prepared by wet granulation had longer disintegration time compared with the tablets prepared by the direct compression. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |