dc.contributor.advisor | Šatínský, Dalibor | |
dc.creator | Růžička, Štěpán | |
dc.date.accessioned | 2017-06-22T08:47:46Z | |
dc.date.available | 2017-06-22T08:47:46Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/85310 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Štěpán Růžička Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro stanovení vybraných karotenoidů v ovoci V této diplomové práci byla optimalizována a vyvinuta HPLC metoda pro stanovení karotenoidů betakarotenu, luteinu a zeaxanthinu ve vybraných odrůdách třešní. Tato metoda využívá kolonu Supelco Analytical RP-Amide (100 x 4,6 mm; 5 µm) a UV detekci při vlnové délce 450 nm. Měření probíhalo v režimu isokratické eluce mobilní fází acetonitril:hexan:dichlormethan (96,6:1,7:1,7) o průtokové rychlosti 1,409 ml/min při teplotě 30 řC. Analyzované vzorky třešní byly extrahovány s pomocí ultrazvuku do chloroformu, centrifugovány a po přefiltrování dávkovány do HPLC systému. Dávkovaný objem vzorku byl 5 µl. Kvůli nízké koncentraci karotenoidů byl betakaroten kvantifikován pouze v několika vybraných odrůdách třešní. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Štěpán Růžička Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: HPLC method development for carotenoids determination in fruits In this thesis was optimized and developed a new HPLC method for the determination of specific carotenoids (betacarotene, lutein and zeaxanthin) content in selected species of sweet cherries. The method used Supelco Analytical RP-Amide (100 x 4.6 mm; 5 µm) column for separation and UV detection at a wavelength of 450 nm. There was used isocratic elution of the mobile phase acetonitrile:hexan:methylene chloride (96.6:1.7:1.7) at a flow rate of 1.409 ml/min during the measurement. The cherry samples were extracted to chloroform in ultrasound bath, centrifuged, and after filtration injected into HPLC system. The temperature was set at 30 řC and injected volume was 5 µl. The amount of betacarotene was quantified in a few cherry samples because of too low concentration of carotenoids. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Vývoj HPLC metody pro stanovení vybraných karotenoidů v ovoci | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2017 | |
dcterms.dateAccepted | 2017-06-01 | |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 169202 | |
dc.title.translated | HPLC method development for carotenoids determination in fruits | en_US |
dc.contributor.referee | Sklenářová, Hana | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Štěpán Růžička Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro stanovení vybraných karotenoidů v ovoci V této diplomové práci byla optimalizována a vyvinuta HPLC metoda pro stanovení karotenoidů betakarotenu, luteinu a zeaxanthinu ve vybraných odrůdách třešní. Tato metoda využívá kolonu Supelco Analytical RP-Amide (100 x 4,6 mm; 5 µm) a UV detekci při vlnové délce 450 nm. Měření probíhalo v režimu isokratické eluce mobilní fází acetonitril:hexan:dichlormethan (96,6:1,7:1,7) o průtokové rychlosti 1,409 ml/min při teplotě 30 řC. Analyzované vzorky třešní byly extrahovány s pomocí ultrazvuku do chloroformu, centrifugovány a po přefiltrování dávkovány do HPLC systému. Dávkovaný objem vzorku byl 5 µl. Kvůli nízké koncentraci karotenoidů byl betakaroten kvantifikován pouze v několika vybraných odrůdách třešní. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Štěpán Růžička Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: HPLC method development for carotenoids determination in fruits In this thesis was optimized and developed a new HPLC method for the determination of specific carotenoids (betacarotene, lutein and zeaxanthin) content in selected species of sweet cherries. The method used Supelco Analytical RP-Amide (100 x 4.6 mm; 5 µm) column for separation and UV detection at a wavelength of 450 nm. There was used isocratic elution of the mobile phase acetonitrile:hexan:methylene chloride (96.6:1.7:1.7) at a flow rate of 1.409 ml/min during the measurement. The cherry samples were extracted to chloroform in ultrasound bath, centrifuged, and after filtration injected into HPLC system. The temperature was set at 30 řC and injected volume was 5 µl. The amount of betacarotene was quantified in a few cherry samples because of too low concentration of carotenoids. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemie | cs_CZ |