Stanovení vybraných fenolických látek v ovoci
Determination of selected phenolic compounds in fruit
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/85335Identifikátory
SIS: 169163
Kolekce
- Kvalifikační práce [6663]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Zelený, Lubor
Oponent práce
Šatínský, Dalibor
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Odborný pracovník v laboratorních metodách
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
1. 6. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Martina Pechová Školitel: Doc. PharmDr. Hana Sklenářová, Ph.D. Název diplomové práce: Stanovení vybraných fenolických látek v ovoci Tato diplomová práce se zabývá vývojem a optimalizací HPLC metody pro stanovení vybraných fenolických látek - kyselina gallová, kyselina chlorogenová, kyselina kávová, katechin, epikatechin, rutin, kvercetin, kvercitrin, floretin a floridzin. V této práci jsou zahrnuty informace o obecné charakteristice fenolických látek a o jejich struktuře. Dále je stručně popsána metoda HPLC a je zmíněna krátká rešerše odborných publikací týkajících se uvedeného tématu. V rámci optimalizace bylo testováno několik typů gradientů mobilní fáze, stacionárních fází (chromatografických kolon typu C18, fenyl-hexyl, bifenyl, amino, kyano a monolitická kolona), další podmínky separace (teplota, extrakce) a byla provedena částečná validace metody. K analýze vybraných látek byla použita předkolona Ascentis Express C18 (5 x 4,6 mm x 5 µm) a kolona Kinetex C18 (150 x 4,6 mm x 5 µm). Detekce byla provedena pomocí DAD spektrofotometrického detektoru při vlnových délkách 255, 280, 320 a 365 nm, teplotě kolonového prostoru 30 řC s využitím gradientové eluce s mobilní fází acetonitril a voda s úpravou pH...
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Bc. Martina Pechová Supervisor: Doc. PharmDr. Hana Sklenářová, Ph.D. Title of Diploma Thesis: Determination of selected phenolic compounds in fruit This diploma work deals with development and optimization of HPLC method for determination of selected phenolic compounds - gallic acid, chlorogenic acid, caffeic acid, catechin, epicatechin, rutin, quercetin, quercitrin, phloretin and phloridzin. The diploma work includes information about the general characteristics of phenolic compounds and information about their structure. It further describes HPLC method and mentions the short review of scientific publications regarding this topic. In the optimization step several types of gradients of mobile phase, stationary phase (chromatographic column of type C18, phenyl-hexyl, biphenyl, amino, cyano and monolithic column), other separation conditions (temperature, extraction) were tested and validation of the method was carried out. For the analysis of selected compounds precolumn Ascentis Express C18 (5 x 4,6 mm x 5 µm) and the column Kinetex C18 column (150 x 4,6 mm x 5 µm) were used. The detection was performed by DAD spectrophotometric detector at wavelengths of 255, 280, 320 and 365 nm, column...