Nutriční faktory rozvoje inzulínové rezistence kosterního svalu
Nutritional Factors in Skeletal Muscle Insulin Resistance Development
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/85470Identifikátory
SIS: 77491
Kolekce
- Kvalifikační práce [3191]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Těšínský, Pavel
Oponent práce
Saudek, František
Prázný, Martin
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Fyziologie a patofyziologie člověka
Katedra / ústav / klinika
Interní klinika 3. LF UK a FNKV
Datum obhajoby
5. 6. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Nutriční faktory rozvoje inzulínové rezistence kosterního svalu Jan Gojda Abstrakt Úvod. Strava se řadí mezi významné environmentální faktory rozvoje inzulínové rezistence (IR) a diabetu. Lidé stravující se výlučně rostlinnou stravou (vegani) mají nižší incidenci chorob asociovaných s IR a představují tak vhodný model pro studium vlivu nutričních faktorů na rozvoj IR. Mezi tyto faktory lze zařadit také aminokyseliny s větveným řetězcem (BCAA). Cíle a hypotézy. Cílem observační studie bylo potvrdit lepší glukózovou homeostázu veganů a validovat model "vegan vs. omnivor". Následující intervenční studie měla za cíl prokázat na tomto modelu, že dietní intervence BCAA povede ke skupinově specifickým posunům v parametrech funkce inzulínu. Metodologie. Do observační studie bylo zařazeno 11 veganů a 10 omnivorních kontrol. Byla provedena vyšetření: hyperinzulinemický euglykemický clamp (HEC) a svalová biopsie (množství intramyocelulárních lipidů (IMCL), množství mtDNA a aktivita citrát syntázy (CS)). Do druhé studie bylo zařazeno 8 veganů a 8 kontrol, kteří byli intervenováni 15, resp. 20 g BCAA denně po dobu 3 měsíců. Vyšetření bylo provedeno vstupně (baseline), následně po intervenci (intervence) a po 6 měsíční vymývací periodě (wash-out): antropometrie, HEC, argininový test, svalové (SM) biopsie (aktivita CS,...
Nutritional Factors in Skeletal Muscle Insulin Resistance Development Jan Gojda Abstract Background. Diet composition ranks among etiological factors of insulin resistance (IR) and diabetes. Vegans, people consuming exclusively plant-based diet, have significantly lower prevalence of IR and thus represent a suitable model population for study of nutritional factors on IR development. Branched chain amino acids (BCAA) ranks among these factors. Aims and hypothesis. Aim of the observational study was to prove that vegans have better glucoregulatory functions and thus to validate "vegan vs. omnivore" model. Aim of the consecutive interventional study was to prove in this model that dietary intervention with BCAA leads to a group sepcific changes in the insulin function mesures. Methods. 11 vegans and 10 omnivorous controls were recruited in the observational study. Hyperinsulinemic euglycemic clamp (HEC) and muscle (SM) biopsies (amount of intramyocellular lipids (IMCL), mtDNA and the activity of citrate synthase (CS)) were performed. 8 vegans and 8 omnivores were consequently subjected to the intervention with 15 or 20 g of BCAA respectively. The examination was performed at the baseline, after the intervention and after 6 months wash-out period: anthropometry, HEC, arginine test, SM biopsy (CS, activity of...