Zhodnocení výživy extraligových házenkářů
Nutritional assessment of extraleague handball players
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/87646Identifikátory
SIS: 184805
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Matějů, Jarmila
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
7. 8. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
sportovní výživa, házená, nutriční příjem, energetický příjem, pitný režimKlíčová slova (anglicky)
sports nutrition, handball, nutritional intake, energy intake, drinking regimeTato bakalářská práce je zaměřena na zhodnocení výživy extraligových házenkářů. Cílem je popsat význam výživy ve sportu a porovnat skupiny profesionálních sportovců s amatéry. Práce je rozdělena do 2 částí. Teoretická část se zabývá převážně významem jednotlivých živin, pitného režimu, fyziologií házené a s ní souvisejícím energetickým metabolismem. Praktická část hodnotí výsledky dotazníku a čtyřdenního jídelníčku. Výzkumný soubor tvořilo 20 extraligových házenkářů a 15 neprofesionálních sportovců ve věkovém rozmezí 18 - 29 let. Hodnocení jídelníčků ukázalo na nedostatečný energetický příjem, převážně ve formě sacharidů. Byly zjištěny také rozdíly mezi oběma skupinami, kdy extraligoví házenkáři kompenzují nedostatečný příjem sacharidů zvýšenou konzumací bílkovin, ale neprofesionální sportovci mají zvýšený příjem tuků. Byl zjištěn nadměrný příjem bílkovin a tuků živočišného původu, což je zapříčiněné také tím, že 85 % respondentů z řad extraligových házenkářů nikdy nekonzultovalo svůj jídelníček se specialistou v oblasti výživy. Klíčová slova: sportovní výživa, házená, nutriční příjem, energetický příjem, pitný režim
This bachelor thesis is focused on nutritional assessment of extraleague handball players. The aim is to describe the importance of nutrition in sport and compare groups of professional athletes with amateurs. The thesis is divided into 2 parts. The theoretical part deals mainly with the importance of individual nutrients, the drinking regime, handball physiology and related energy metabolism. The practical part evaluates the results of the questionnaire and the four-day nutritional intake. The research team consisted of 20 extraleague handball players and 15 unprofessional athletes from the age of 18 to 29. The evaluation of the nutritional intake indicated insufficient energy intake, mainly in the form of carbohydrates. Differences were also found between two groups, when extraleague handball players compensate insufficient intake of carbohydrate by increased protein consumption, but unprofessional athletes have increased fat intake. Excessive intake of proteins and fats of animal origin was detected, which is also due to the fact that 85 % of the extraleague handball players did never consult their nutritional intake with a nutritionist. Key words: sports nutrition, handball, nutritional intake, energy intake, drinking regime