Stravovací zvyky u zdravotních sester ve směnném provozu
Eating habits of the nurses in shifts operation
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90812Identifikátory
SIS: 184816
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Bláha, Vladimír
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
11. 9. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Stravovací zvyky - zdravotní sestry - stres - zdravé stravování - výživaKlíčová slova (anglicky)
Eating habits - nurses - stress - healthy food - nutritionCílem bakalářské práce bylo získat přehled o stravovacích zvycích zdravotních sester ve směnném provozu. V teoretické části jsou zpracována témata zdravé stravování, stres, pracovní prostředí zdravotní sestry, syndrom vyhoření. Empirická část práce probíhala ve formě dotazníkové šetření, na podkladě anonymního dotazníku. Dotazníkové šetření proběhlo ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové na odděleních standardního typu a JIP a osloveny byly zdravotní sestry. Výsledky byly zpracovány pomocí grafů a tabulek. Metodou deskriptivní statistiky. Výsledkem je zjištění BMI v hodnotách hraničních a směřujících k nadváze, zaměřenosti zdravotních sester na konzumaci převážně české kuchyně a pouze polovina odpovídajících sester je schopna zkonzumovat 500 g zeleniny a ovoce denně. Dále bylo zjištěno, že sestry dodržují pitný režim a pijí převážně vodu. Zdravotní sestry mají snahu pečovat o svoje stravovací návyky. Klíčová slova Stravovací zvyky - zdravotní sestry - stres - zdravé stravování - výživa
The aim of the bachelo's thesis was to get an overview of the eating habits of the nurses in shifts operation. In the practical part deals with topics of subjects healthy food, stress, nursing work of environment, burnout syndrome. The empirici part of the work was carried out of a in the form questionnaires surfy on based on an anonymous questionnaire.The questionnaire surfy was conducted at the Hradec Králové University hospital in standart types department and intencive care unit and nurses were approached. The results were processed using graphs and tables. And tables using the decriptive statistics method. The result is BMI findings in borderline and overweight values, focusing nurses on eating mostly Czech cuisines, and only half of their nurses able to consume 500g of vegetables and fruits a day. It was also found that nurses adhere to the drinking regime and drink mostly water. Health care gens are trying to care for their eating habits. Keys words Eating habits - nurses - stress - healthy food - nutrition