Zobrazit minimální záznam

Sustainable restaurants in Czech context - criteria, barriers and opportunities
dc.contributor.advisorKapitulčinová, Dana
dc.creatorKebová, Barbora
dc.date.accessioned2020-08-19T10:01:57Z
dc.date.available2020-08-19T10:01:57Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/91002
dc.description.abstractThis study deals with the topic of restaurant sustainability in Czech context. The aim of the research was to set criteria for a Czech sustainable restaurant and also to reveal main barriers and opportunities for sustainable operation of a restaurant. The sustainable restaurant criteria were based on an analysis and comparison of four foreign methods of sustainability assessment in the sector of food services (FOODSCALE, Sustainable Restaurant Association, Green Restaurant Association and the Green Seal's GS-55 Standard), one Czech concept of restaurant sustainability, an analysis of good practices in fifteen foreign "sustainable restaurants" and an analysis of interviews with four Czech experts in the field of sustainable development and gastronomy. Based on this data the final Sustainable Restaurant Criteria were established, comprised of 102 criteria, classified into 5 main categories and 26 subcategories. The criteria were then described in detail, in view of the Czech context. The barriers and opportunities for the operation of Czech sustainable restaurant, defined by the above mentioned criteria, were identified from interviews realised with eight restaurateurs, who are already meeting some of the criteria, and therefore are one of the most progressive in Czech Republic in this field. From...en_US
dc.description.abstractTato práce se zabývá tématem udržitelnosti v restauracích v českém kontextu. Cílem výzkumu bylo stanovit kritéria české udržitelné restaurace a následně na základě rozhovorů s restauratéry odhalit hlavní překážky a příležitosti, které na cestě k udržitelnému fungování restaurací stojí. Kritéria udržitelné restaurace byla stanovena na základě analýzy a komparace čtyř zahraničních metod hodnocení udržitelnosti v sektoru veřejného stravování (FOODSCALE, Sustainable Restaurant Association, Green Restaurant Association a standardu GS-55 organizace Green Seal), jednoho pojetí udržitelnosti z českého prostředí, analýzy dobré praxe patnácti zahraničních "udržitelných restaurací" a analýzy čtyř rozhovorů s odborníky v oblasti udržitelného rozvoje a gastronomie. Na základě těchto dat byla stanovena výsledná Kritéria udržitelné restaurace, čítající 102 kritérií, rozčleněných do 5 hlavních kategorií a 26 podkategorií. Kritéria byla následně v práci detailně popsána, již s ohledem na české prostředí. Překážky a příležitosti fungování české udržitelné restaurace, definované výše zmíněnými kritérii, byly identifikovány na základě rozhovorů s osmi restauratéry, kteří již část kritérií splňují, a jsou tudíž v českém prostředí v této oblasti nejprogresivnější. Z výpovědí informátorů bylo pomocí rámcové analýzy...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjectudržitelná restauracecs_CZ
dc.subjectveřejné stravovánícs_CZ
dc.subjecthodnocení udržitelnostics_CZ
dc.subjectkritériacs_CZ
dc.subjectpřekážky a příležitostics_CZ
dc.subjectsustainable restauranten_US
dc.subjectfood servicesen_US
dc.subjectsustainability assessmenten_US
dc.subjectcriteriaen_US
dc.subjectbarriers and opportunitiesen_US
dc.titleUdržitelné restaurace v českém kontextu - kritéria, překážky a příležitostics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-13
dc.description.departmentDepartment of Social and Cultural Ecologyen_US
dc.description.departmentKatedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId176962
dc.title.translatedSustainable restaurants in Czech context - criteria, barriers and opportunitiesen_US
dc.contributor.refereeVávra, Jan
dc.identifier.aleph002153842
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSocial and Cultural Ecologyen_US
thesis.degree.disciplineSociální a kulturní ekologiecs_CZ
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of Social and Cultural Ecologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csSociální a kulturní ekologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSocial and Cultural Ecologyen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá tématem udržitelnosti v restauracích v českém kontextu. Cílem výzkumu bylo stanovit kritéria české udržitelné restaurace a následně na základě rozhovorů s restauratéry odhalit hlavní překážky a příležitosti, které na cestě k udržitelnému fungování restaurací stojí. Kritéria udržitelné restaurace byla stanovena na základě analýzy a komparace čtyř zahraničních metod hodnocení udržitelnosti v sektoru veřejného stravování (FOODSCALE, Sustainable Restaurant Association, Green Restaurant Association a standardu GS-55 organizace Green Seal), jednoho pojetí udržitelnosti z českého prostředí, analýzy dobré praxe patnácti zahraničních "udržitelných restaurací" a analýzy čtyř rozhovorů s odborníky v oblasti udržitelného rozvoje a gastronomie. Na základě těchto dat byla stanovena výsledná Kritéria udržitelné restaurace, čítající 102 kritérií, rozčleněných do 5 hlavních kategorií a 26 podkategorií. Kritéria byla následně v práci detailně popsána, již s ohledem na české prostředí. Překážky a příležitosti fungování české udržitelné restaurace, definované výše zmíněnými kritérii, byly identifikovány na základě rozhovorů s osmi restauratéry, kteří již část kritérií splňují, a jsou tudíž v českém prostředí v této oblasti nejprogresivnější. Z výpovědí informátorů bylo pomocí rámcové analýzy...cs_CZ
uk.abstract.enThis study deals with the topic of restaurant sustainability in Czech context. The aim of the research was to set criteria for a Czech sustainable restaurant and also to reveal main barriers and opportunities for sustainable operation of a restaurant. The sustainable restaurant criteria were based on an analysis and comparison of four foreign methods of sustainability assessment in the sector of food services (FOODSCALE, Sustainable Restaurant Association, Green Restaurant Association and the Green Seal's GS-55 Standard), one Czech concept of restaurant sustainability, an analysis of good practices in fifteen foreign "sustainable restaurants" and an analysis of interviews with four Czech experts in the field of sustainable development and gastronomy. Based on this data the final Sustainable Restaurant Criteria were established, comprised of 102 criteria, classified into 5 main categories and 26 subcategories. The criteria were then described in detail, in view of the Czech context. The barriers and opportunities for the operation of Czech sustainable restaurant, defined by the above mentioned criteria, were identified from interviews realised with eight restaurateurs, who are already meeting some of the criteria, and therefore are one of the most progressive in Czech Republic in this field. From...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra sociální a kulturní ekologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990021538420106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV