Vliv biologicky aktivních látek přítomných v potravinách a potravinových suplementech na zdraví a fyzický výkon
The influence of biologically active substances on health and physical performance and the possibilities of their study
habilitační práce
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/94703Identifikátory
Kolekce
- Habilitační práce [13]
Autor
Oponent práce
Švancara, Ivan
Bosáková, Zuzana
Kvasnička, František
Afiliace autora
Fakulta tělesné výchovy a sportu
Fakulta / součást
Fakulta tělesné výchovy a sportu
Obor
Kinantropologie
Datum obhajoby
24. 1. 2017
Jazyk
Čeština
Známka
Informace není k dispozici
Klíčová slova (česky)
sportovní výživové doplňky, biologicky aktivní látky, koktejlový efekt, metabolický efekt, instrumentální metody, biomimetikaHabilitační práce představuje interdisciplinární pohled na vliv výživy sportovců a koktejlového efektu biologicky aktivních látek na sportovní výkon a lidské zdraví. Prolíná se zde nauka o složkách stravy a její vliv na zdraví a výkon sportovců s možností instrumentálního přístupu k experimentálnímu poznávání možných interakcí složek potravy jako jsou biologicky aktivní látky v ní obsažené. V práci je stručně popsáno zařízení a jeho princip, pomocí kterého je možné experimentálně tyto interakce studovat. Podrobné informace k zařízení je možné najít v přiložených impaktfaktorových publikacích a patentu autorky. Další část práce se krátce věnuje interakcím některých toxických biologicky aktivních látek, jako jsou pesticidy a některé esenciální prvky, které jsou rovněž autorkou podrobně popsány v přiložených impaktfaktorových publikacích. Závěrečná část práce tvoří případová studie představující konkrétní využití instrumentálního přístupu ke studiu interakcí resveratrolu (diskutovaného antioxidantu) s tebukonazolem (druhým nejpoužívanějším pesticidem v Evropě) a mědí (esenciálním vs. rizikovým prvkem).