dc.contributor.advisor | Beneš, Zdeněk | |
dc.creator | Fexová, Lucie | |
dc.date.accessioned | 2018-11-07T10:59:36Z | |
dc.date.available | 2018-11-07T10:59:36Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/95637 | |
dc.description.abstract | The aim of this diploma thesis is to restore awareness of the Czech sugar industry tradition. For this intention I chose Nymburk sugar factory in an era, when one of the most important personas of Czech sugar industry Hanuš Karlík was its director. The thesis consists of a brief introduction to the history of Czech sugar industry, where the establishment of Nymburk sugar factory is set, followed by a description of the period when Hanuš Karlík was the director and how his administration influenced both Nymburk sugar factory and sugar industry in general. In the conclusion, there is a view on the sugar factory after Karlík left and the fate of the sugar factory that led to an infamous end. The work is primarly based on local archival sources, memoirs and newspappers. Several books about the history of Nymburk and about common history of sugar industry are used to set the topic in a wider historical context. | en_US |
dc.description.abstract | Cílem této diplomové práce je obnovit povědomí o tradici českého cukrovarnictví. Za tímto účelem jsem si vybrala nymburský cukrovar v éře, kdy byl jeho ředitelem Hanuš Karlík, jedna z nejvýznamnějších osobností českého cukrovarnictví. Práce sestává ze stručného úvodu do historie českého cukrovarnictví, kam je zasazeno založení nymburského cukrovaru, následuje popis období, kdy byl ředitelem Hanuš Karlík a jak jeho správa ovlivnila nymburský cukrovar, tak i cukrovarnictví obecně. Závěr obsahuje pohled na cukrovar po Karlíkově odchodu a osud cukrovaru až po neslavný konec. Práce vychází především z lokálních archivních zdrojů, pamětí a novin. K zasazení tématu do širšího historického kontextu je užito několik publikací o dějinách Nymburka a o obecných dějinách cukrovarnictví. | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Katolická teologická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Nymburk | cs_CZ |
dc.subject | cukrovarnictví | cs_CZ |
dc.subject | saturace | cs_CZ |
dc.subject | kartel | cs_CZ |
dc.subject | Hanuš Karlík | cs_CZ |
dc.subject | Nymburk | en_US |
dc.subject | sugar industry | en_US |
dc.subject | saturation | en_US |
dc.subject | cartel | en_US |
dc.subject | Hanuš Karlík | en_US |
dc.title | Nymburský cukrovar pod vedením Hanuše Karlíka | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2018 | |
dcterms.dateAccepted | 2018-01-17 | |
dc.description.department | Ústav dějin křesťanského umění | cs_CZ |
dc.description.department | Institute of Christian Art History | en_US |
dc.description.faculty | Catholic Theological Faculty | en_US |
dc.description.faculty | Katolická teologická fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 190550 | |
dc.title.translated | Nymburk sugar factory under the management of Hanuš Karlík | en_US |
dc.contributor.referee | Čechura, Jaroslav | |
dc.identifier.aleph | 002178822 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | History of European Culture | en_US |
thesis.degree.discipline | Dějiny evropské kultury | cs_CZ |
thesis.degree.program | Historické vědy | cs_CZ |
thesis.degree.program | History | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Katolická teologická fakulta | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Catholic Theological Faculty | en_US |
uk.faculty-name.cs | Katolická teologická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Catholic Theological Faculty | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | KTF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Dějiny evropské kultury | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | History of European Culture | en_US |
uk.degree-program.cs | Historické vědy | cs_CZ |
uk.degree-program.en | History | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Cílem této diplomové práce je obnovit povědomí o tradici českého cukrovarnictví. Za tímto účelem jsem si vybrala nymburský cukrovar v éře, kdy byl jeho ředitelem Hanuš Karlík, jedna z nejvýznamnějších osobností českého cukrovarnictví. Práce sestává ze stručného úvodu do historie českého cukrovarnictví, kam je zasazeno založení nymburského cukrovaru, následuje popis období, kdy byl ředitelem Hanuš Karlík a jak jeho správa ovlivnila nymburský cukrovar, tak i cukrovarnictví obecně. Závěr obsahuje pohled na cukrovar po Karlíkově odchodu a osud cukrovaru až po neslavný konec. Práce vychází především z lokálních archivních zdrojů, pamětí a novin. K zasazení tématu do širšího historického kontextu je užito několik publikací o dějinách Nymburka a o obecných dějinách cukrovarnictví. | cs_CZ |
uk.abstract.en | The aim of this diploma thesis is to restore awareness of the Czech sugar industry tradition. For this intention I chose Nymburk sugar factory in an era, when one of the most important personas of Czech sugar industry Hanuš Karlík was its director. The thesis consists of a brief introduction to the history of Czech sugar industry, where the establishment of Nymburk sugar factory is set, followed by a description of the period when Hanuš Karlík was the director and how his administration influenced both Nymburk sugar factory and sugar industry in general. In the conclusion, there is a view on the sugar factory after Karlík left and the fate of the sugar factory that led to an infamous end. The work is primarly based on local archival sources, memoirs and newspappers. Several books about the history of Nymburk and about common history of sugar industry are used to set the topic in a wider historical context. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Katolická teologická fakulta, Ústav dějin křesťanského umění | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
dc.identifier.lisID | 990021788220106986 | |