dc.contributor.advisor | Pourová, Jana | |
dc.creator | Ungerová, Lucie | |
dc.date.accessioned | 2018-10-19T08:43:08Z | |
dc.date.available | 2018-10-19T08:43:08Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/98207 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Lucie Ungerová Školitelka: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název diplomové práce: Farmakokinetika isoflavonoidů Cílem této diplomové práce je shromáždit současně dostupné informace o farmakokinetice polyfenolických látek z velké skupiny flavonoidů, isoflavonoidů. Jsou to obsahové látky mnohých druhů rostlin, a to hlavně z čeledi Fabaceae. Jedním z nejznámějších zdrojů jsou sójové boby obsahující hlavně nejznámnější isoflavony - genistein a daidzein, jejichž farmakokinetika tvoří jádro celé práce. Vzhledem k tomu, že isoflavonoidy jsou obsaženy hlavně v potravě, nejrelevantnější je jejich perorální podání. Ve svých zdrojích se vyskytují převážně ve formě glykosidů, a proto se po požití musí pomocí β-glykosidáz rozložit na příslušné aglykony, které jsou poté schopné projít přes stěnu střeva do systémové cirkulace a být dostupné pro účinek. Toto se začíná dít již v ústní dutině a ke vstřebání dochází v tenkém střevě. Pro farmakokinetiku je velmi důležité také složení střevní bakteriální mikroflóry, jako příklad lze uvést rozdíly mezi lidmi v tom, zda jsou schopni produkovat equol (metabolit daidzeinu) nebo nikoliv. Isoflavonoidy podléhají zejména fázi II metabolismu - glukuronidaci a sulfataci. V... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology & Toxicology Student: Lucie Ungerová Supervisor: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Title of diploma thesis: The pharmakokinetics of isoflavonoids The aim of this diploma thesis is to summarize currently available informations about the pharmacokinetics of the polyfenolic compounds from a large group of flavonoids, isoflavonoids. Isoflavonoids are coumpounds found in many plant families, but especially in some members of Fabaceae family. One of the main well-known sources are soy beans containing the most famous isoflavones - genistein and daidzein, their pharmakokinetics is the main theme of this diploma thesis. Since isoflavonoids are mainly contained in the diet, their oral administration is very relevant. Isoflanonoids in the human diet occurs predominantly in the form of glykosides and therefore, after ingestion, they have to be deglycosylated by β- glucosidase enzyme family to aglycones. After that they are able to pass through the intestine into the systemic circulation and they are available for action. This is already happening in the oral cavity and the absorption occurs in the small intestine. The intestinal bacterial microflora composition is also very important for pharmacokinetics, for example I can mention... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.subject | izoflavonoidy | cs_CZ |
dc.subject | farmakokinetika | cs_CZ |
dc.subject | pharmacokinetics | en_US |
dc.subject | isoflavonoides | en_US |
dc.title | Farmakokinetika izoflavonoidů | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2018 | |
dcterms.dateAccepted | 2018-06-01 | |
dc.description.department | Katedra farmakologie a toxikologie | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Pharmacology and Toxicology | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 169467 | |
dc.title.translated | The pharmacokinetics of isoflavonoides | en_US |
dc.contributor.referee | Mladěnka, Přemysl | |
dc.identifier.aleph | 002189682 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakologie a toxikologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacology and Toxicology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Lucie Ungerová Školitelka: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název diplomové práce: Farmakokinetika isoflavonoidů Cílem této diplomové práce je shromáždit současně dostupné informace o farmakokinetice polyfenolických látek z velké skupiny flavonoidů, isoflavonoidů. Jsou to obsahové látky mnohých druhů rostlin, a to hlavně z čeledi Fabaceae. Jedním z nejznámějších zdrojů jsou sójové boby obsahující hlavně nejznámnější isoflavony - genistein a daidzein, jejichž farmakokinetika tvoří jádro celé práce. Vzhledem k tomu, že isoflavonoidy jsou obsaženy hlavně v potravě, nejrelevantnější je jejich perorální podání. Ve svých zdrojích se vyskytují převážně ve formě glykosidů, a proto se po požití musí pomocí β-glykosidáz rozložit na příslušné aglykony, které jsou poté schopné projít přes stěnu střeva do systémové cirkulace a být dostupné pro účinek. Toto se začíná dít již v ústní dutině a ke vstřebání dochází v tenkém střevě. Pro farmakokinetiku je velmi důležité také složení střevní bakteriální mikroflóry, jako příklad lze uvést rozdíly mezi lidmi v tom, zda jsou schopni produkovat equol (metabolit daidzeinu) nebo nikoliv. Isoflavonoidy podléhají zejména fázi II metabolismu - glukuronidaci a sulfataci. V... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology & Toxicology Student: Lucie Ungerová Supervisor: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Title of diploma thesis: The pharmakokinetics of isoflavonoids The aim of this diploma thesis is to summarize currently available informations about the pharmacokinetics of the polyfenolic compounds from a large group of flavonoids, isoflavonoids. Isoflavonoids are coumpounds found in many plant families, but especially in some members of Fabaceae family. One of the main well-known sources are soy beans containing the most famous isoflavones - genistein and daidzein, their pharmakokinetics is the main theme of this diploma thesis. Since isoflavonoids are mainly contained in the diet, their oral administration is very relevant. Isoflanonoids in the human diet occurs predominantly in the form of glykosides and therefore, after ingestion, they have to be deglycosylated by β- glucosidase enzyme family to aglycones. After that they are able to pass through the intestine into the systemic circulation and they are available for action. This is already happening in the oral cavity and the absorption occurs in the small intestine. The intestinal bacterial microflora composition is also very important for pharmacokinetics, for example I can mention... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakologie a toxikologie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
dc.identifier.lisID | 990021896820106986 | |