dc.contributor.advisor | Šatínský, Dalibor | |
dc.creator | Majorová, Michaela | |
dc.date.accessioned | 2018-10-19T08:59:33Z | |
dc.date.available | 2018-10-19T08:59:33Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/98401 | |
dc.description.abstract | UNIVERZITA KARLOVA Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Michaela Majorová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Využití HPLC v analýze nutraceutik s obsahem chlorogenových kyselin V této práci byla vyvinuta a validována analytická UHPLC metoda pro stanovení isochlorogenových kyselin a jejich disubstituovaných derivátů a následně byla aplikována u doplňků stravy Kilostop (Astina Pharm, a.s.), Zelená káva Extra (Medicura natural), Maxivitalis Zelená káva (Simply You Pharmaceuticals), Vieste Zelená káva Premium (Volt Retail), Zelená káva bylinný extrakt (Topvet), Zelená káva (VITO LIFE) a Kyselina chlorogenová (VITO LIFE). K analýze byla použita kolona Ascentis Express® RP- Amide (100 x 2,1 mm; 2,7 µm) s využitím gradientové eluce o složení mobilní fáze acetonitril a 5%-ní vodný roztok kyseliny mravenčí s průtokovou rychlostí 0,9 ml/min a detekce provedena detektorem diodového pole při vlnové délce 325 nm a konstantní teplotě 30řC. Klíčová slova: UHPLC, kyselina chlorogenová, extrakt zelené kávy, kolona RP- Amide, doplňky stravy | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Michaela Majorová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: HPLC in nutraceuticals analysis of chlorogenic acids A new UHPLC method was developed and validated for determination of chlorogenic acids and their di-substituted derivates in nutraceuticals and the developed method was used for determination of chlorogenic acids in nutraceuticals Kilostop (Astina Pharm, a.s.), Zelená káva Extra (Medicura natural), Maxivitalis Zelená káva (Simply You Pharmaceuticals), Vieste Zelená káva Premium (Volt Retail), Zelená káva bylinný extrakt (Topvet), Zelená káva (VITO LIFE) a Kyselina chlorogenová (VITO LIFE). The analysis was performed on the Ascentis Express® RP-Amide (100 x 2.1 mm; 2.7 µm) column using gradient elution program with mobile phase consisted of mixture of acetonitrile and 5% aqueous solution of formic acid at flow rate of 0.9 ml/min, the PDA detector wavelenght was set at 325 nm and the column temperature was 30řC. Keywords: UHPLC, chlorogenic acid, green coffee extract, RP-Amide column, nutraceuticals | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Využití HPLC v analýze nutraceutik s obsahem chlorogenových kyselin | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2018 | |
dcterms.dateAccepted | 2018-06-04 | |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 181457 | |
dc.title.translated | HPLC in nutraceuticals analysis of chlorogenic acids | en_US |
dc.contributor.referee | Matysová, Ludmila | |
dc.identifier.aleph | 002189952 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | UNIVERZITA KARLOVA Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Michaela Majorová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Využití HPLC v analýze nutraceutik s obsahem chlorogenových kyselin V této práci byla vyvinuta a validována analytická UHPLC metoda pro stanovení isochlorogenových kyselin a jejich disubstituovaných derivátů a následně byla aplikována u doplňků stravy Kilostop (Astina Pharm, a.s.), Zelená káva Extra (Medicura natural), Maxivitalis Zelená káva (Simply You Pharmaceuticals), Vieste Zelená káva Premium (Volt Retail), Zelená káva bylinný extrakt (Topvet), Zelená káva (VITO LIFE) a Kyselina chlorogenová (VITO LIFE). K analýze byla použita kolona Ascentis Express® RP- Amide (100 x 2,1 mm; 2,7 µm) s využitím gradientové eluce o složení mobilní fáze acetonitril a 5%-ní vodný roztok kyseliny mravenčí s průtokovou rychlostí 0,9 ml/min a detekce provedena detektorem diodového pole při vlnové délce 325 nm a konstantní teplotě 30řC. Klíčová slova: UHPLC, kyselina chlorogenová, extrakt zelené kávy, kolona RP- Amide, doplňky stravy | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Michaela Majorová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: HPLC in nutraceuticals analysis of chlorogenic acids A new UHPLC method was developed and validated for determination of chlorogenic acids and their di-substituted derivates in nutraceuticals and the developed method was used for determination of chlorogenic acids in nutraceuticals Kilostop (Astina Pharm, a.s.), Zelená káva Extra (Medicura natural), Maxivitalis Zelená káva (Simply You Pharmaceuticals), Vieste Zelená káva Premium (Volt Retail), Zelená káva bylinný extrakt (Topvet), Zelená káva (VITO LIFE) a Kyselina chlorogenová (VITO LIFE). The analysis was performed on the Ascentis Express® RP-Amide (100 x 2.1 mm; 2.7 µm) column using gradient elution program with mobile phase consisted of mixture of acetonitrile and 5% aqueous solution of formic acid at flow rate of 0.9 ml/min, the PDA detector wavelenght was set at 325 nm and the column temperature was 30řC. Keywords: UHPLC, chlorogenic acid, green coffee extract, RP-Amide column, nutraceuticals | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
dc.identifier.lisID | 990021899520106986 | |