Zobrazit minimální záznam

Coeliac disease and gluten-free diet
dc.contributor.advisorPohlová, Andrea
dc.creatorSejkorová, Tereza
dc.date.accessioned2017-04-03T12:13:53Z
dc.date.available2017-04-03T12:13:53Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/9988
dc.description.abstractCeliakie je autoimunitní choroba, při které tě l o produkuje protilátky, které napadají svou vlastní tkáň. U celiaků je tento "útok" vyvolán lepkem, bílkovin u, kterou nalezneme v pšenici, žitu a ječmenu. Tato nesnášenlivost lepku způsob uje z ánětlivé změny, které poškozují střeva. Pokud jsou stěny střev takto poškozeny, tělo nevst řebává z potravy všechny potřebné živiny. Pro lidi s diagnostikovanou celiakií může tento nedostatek živin způsobovat řadu symptomú. Symptomy jsou velice individuální, mohou zahrnovat symptomy s tře v ní, únavu, chudokrevnost, p růje m, abdominální discomfort, úbytek váhy a zvracení. Proto múže trvat delší dobu než se stanoví správná d iagnóza. Tato nemoc múže postihovat jak děti, tak dospělé. Záznamy ukazují, že prevalcnce celiaků je 1:200-300 v Čes ké republice. Nejvíce celiaků nalezneme v Evrop: a USA, v Africe a Asii se nemoc vyskytuje velice zř íd ka. Jedinou l' čbo u je celoživotní bezlepková dieta. V této práce jsem se pokusila zjistit, v jaké míře je nabízena bezlepková dieta v restauračn ích z ařízeni ch v Liber ckém kraji. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractCo liac disease is an auto-immune disease, which means that the body produces antibodies that attack its own tissues. For people with coeliac disease this attack is triggered by gluten, a protein found in wheat, rye and barley. This gluten-intolerance causes an inflammatory response that damages the gut. When the gut lining is damaged, the body cannot absorb a11 the n cessary nutrients from food. Because of this lack of nutrients, people with undiagnosed coeliac disease can have a wide range of symptoms and can suffer from nu tritional deficiencies. The symptoms are v ry individual but can include stomach and bowel symptoms, tiredness, anaemia, diarrhoea, abdominal discomfort, weight loss and vomiting, so it can take some hrne before an accu rate diagnosis is sought. Both adults and children can have this disease. There is evidence to suggest that the p revalence of coeliac disease is 1 in 200-300 people in The Czech republic. The most people with this disease is found in Europe and USA, in Africa and A ia the disease occurs very far ly. The only treatment is to be on a gluten-free diet for alllife. In this thesis I tried to find out how much the restaurant facilities in Liberec region pay a ttention to a gluten-free diet. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 2. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleCeliakie a bezlepková dietacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2007
dcterms.dateAccepted2007-05-03
dc.description.departmentDepartment of Nursingen_US
dc.description.departmentÚstav ošetřovatelstvícs_CZ
dc.description.faculty2. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultySecond Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId28629
dc.title.translatedCoeliac disease and gluten-free dieten_US
dc.contributor.refereeKotalová, Radana
dc.identifier.aleph000971487
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVšeobecná sestracs_CZ
thesis.degree.disciplineGeneral Nurseen_US
thesis.degree.programNursingen_US
thesis.degree.programOšetřovatelstvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs2. lékařská fakulta::Ústav ošetřovatelstvícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enSecond Faculty of Medicine::Department of Nursingen_US
uk.faculty-name.cs2. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enSecond Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs2.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVšeobecná sestracs_CZ
uk.degree-discipline.enGeneral Nurseen_US
uk.degree-program.csOšetřovatelstvícs_CZ
uk.degree-program.enNursingen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csCeliakie je autoimunitní choroba, při které tě l o produkuje protilátky, které napadají svou vlastní tkáň. U celiaků je tento "útok" vyvolán lepkem, bílkovin u, kterou nalezneme v pšenici, žitu a ječmenu. Tato nesnášenlivost lepku způsob uje z ánětlivé změny, které poškozují střeva. Pokud jsou stěny střev takto poškozeny, tělo nevst řebává z potravy všechny potřebné živiny. Pro lidi s diagnostikovanou celiakií může tento nedostatek živin způsobovat řadu symptomú. Symptomy jsou velice individuální, mohou zahrnovat symptomy s tře v ní, únavu, chudokrevnost, p růje m, abdominální discomfort, úbytek váhy a zvracení. Proto múže trvat delší dobu než se stanoví správná d iagnóza. Tato nemoc múže postihovat jak děti, tak dospělé. Záznamy ukazují, že prevalcnce celiaků je 1:200-300 v Čes ké republice. Nejvíce celiaků nalezneme v Evrop: a USA, v Africe a Asii se nemoc vyskytuje velice zř íd ka. Jedinou l' čbo u je celoživotní bezlepková dieta. V této práce jsem se pokusila zjistit, v jaké míře je nabízena bezlepková dieta v restauračn ích z ařízeni ch v Liber ckém kraji. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enCo liac disease is an auto-immune disease, which means that the body produces antibodies that attack its own tissues. For people with coeliac disease this attack is triggered by gluten, a protein found in wheat, rye and barley. This gluten-intolerance causes an inflammatory response that damages the gut. When the gut lining is damaged, the body cannot absorb a11 the n cessary nutrients from food. Because of this lack of nutrients, people with undiagnosed coeliac disease can have a wide range of symptoms and can suffer from nu tritional deficiencies. The symptoms are v ry individual but can include stomach and bowel symptoms, tiredness, anaemia, diarrhoea, abdominal discomfort, weight loss and vomiting, so it can take some hrne before an accu rate diagnosis is sought. Both adults and children can have this disease. There is evidence to suggest that the p revalence of coeliac disease is 1 in 200-300 people in The Czech republic. The most people with this disease is found in Europe and USA, in Africa and A ia the disease occurs very far ly. The only treatment is to be on a gluten-free diet for alllife. In this thesis I tried to find out how much the restaurant facilities in Liberec region pay a ttention to a gluten-free diet. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 2. lékařská fakulta, Ústav ošetřovatelstvícs_CZ
dc.identifier.lisID990009714870106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV