Je množství viscerální tukové tkáně spojeno se stupněm inzulínové rezistence u člověka
Is the volume of the visceral adipose tissue related to degree of insulin resistance in human
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/10569Identifiers
Study Information System: 13220
Collections
- Kvalifikační práce [3193]
Author
Advisor
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
-
Department
Department of Pathophysiology
Date of defense
26. 6. 2007
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Téma své diplomové práce "Je množství viscerální tukové tkáně spojeno se stupněm inzulínové rezistence u člověka" jsem si vybral na základě svého zájmu o problematiku obezity a jejích klinických důsledků. Při rozmýšlení zaměření práce jsem preferoval téma nějakým způsobem zasahující do interního lékařství, kterému jsem se po ukončení studia chtěl věnovat. Přestože obezita v České republice představuje nejčastější metabolické onemocnění, jako nemoc je lidmi podceňována, neboť obvykle neohrožuje zdraví obézního jedince. Mnoha problémům a komplikacím v souvislosti s obezitou lze předejít včasnou diagnostikou a následnou úpravou životního stylu, stravovacích a pohybových návyků. Proto věřím, že souvislosti popsané v této práci v budoucnu využiji nejen při preventivním působení ve své lékařské praxi.
The topic of his thesis "The amount of visceral adipose tissue associated the degree of insulin resistance in humans "I chose based on their interest in the issue of obesity and its clinical implications. When thinking I prefer the focus of the topic in some way interfering in the internal medicine, which I have after graduation he wanted to pursue. Although obesity in the Czech Republic is the most common metabolic diseases such as human disease is underestimated, since it usually does not endanger the health obese individuals. Many problems and complications associated with obesity can be prevent early diagnosis and subsequent lifestyle modification, dietary and exercising habits. Therefore I believe that the context described in this work in the future, not only are when preventive action in their medical practice.