Účinky antioxidantů přírodního původu v modelu glykace proteinů
The effects of natural antioxidants in the model of protein glycation
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/10633Identifikátory
SIS: 17804
Kolekce
- Kvalifikační práce [6649]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Boušová, Iva
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemických věd
Datum obhajoby
1. 6. 2007
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Účinky antioxidantů přírodního původu v modelu glykace proteinů V diplomové práci jsem se zabývala přímým a nepřímým vlivem antioxidantů přírodního původu (hydroxyskořicových kyselin) na aktivitu enzymu aspartátaminotransferázy a vztahy mezi strukturou jednotlivých kyselin a jejich účinkem. Používala jsem nový model glykace aspartátaminotransferázy methylglyoxalem, který na katedře biochemických věd FaF UK HK dosud nebyl zkoušen. Zjistila jsem vztah mezi strukturou vybraných hydroxyskořicových kyselin a jejich účinkem. Se zvyšujícím se počtem hydroxylových skupin se zvyšoval antiglykační účinek. Methylglyoxalový model glykace se osvědčil a lze jej využívat i při dalších experimentech s jinými látkami. Dále jsem pozorovala interakce mezi kyselinami a samotným enzymem pomocí absorpční a fluorescenční spektroskopie. Ze získaných spekter je patrná interakce jednotlivých kyselin s enzymem, pravděpodobně se váží pouze na jeho proteinovou část, nikoli na koenzym. Účinek všech hydroxyskořicových kyselin byl závislý na jejich koncentraci.
The effects of natural antioxidants in the model of protein glycation In my diploma thesis, I was concerned with direct and indirect effects of antioxidants of natural origin (hydroxycinnamic acids, HCAs) on the catalytic activity of aspartate aminotransferase as well as structure-activity relationship of individual HCAs. I used new model of methylglyoxal-induced glycation of aspartate aminotransferase, which has not been tested at the Department of Biochemical Science, Faculty of Pharmacy so far. I observed the structure-activity relationship of selected HCAs. Their antiglycation effect increased with the increasing number of hydroxyl groups. The methylglyoxal model of glycation proved to be suitable for farther research of other compounds. Further, I observed the interactions between HCAs and the molecule of enzyme itself using absorption and fluorescence spectroscopy. Those interactions were apparent at the acquired spectra. HCAs bind most probably only to the protein part of the enzyme and not to the coenzyme. The effect of all HCAs was concentration-dependent.