Metodická studie tenziometrického hodnocení transdermálních enhancerů
The methodical study of tensiometric evaluation of transdermal enhancers.
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/10674Identifiers
Study Information System: 17708
Collections
- Kvalifikační práce [6689]
Author
Advisor
Referee
Musilová, Marie
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
5. 6. 2007
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
1 SOUHRN V teoretické části byl podán stručný přehled fyzikálně-chemických vlastností tenzidů, hlavně chování na fázovém rozhraní a v objemové fázi. Pozornost byla věnována také charakteristice transkarbamu 12, arlasolvu, transcutolu a také cholesterolu. Zároveň tato část obsahuje obecné rozdělení metod měření povrchového napětí, podrobně je vysvětlen princip měření povrchového napětí kroužkovou metodou na tenziometru Krüss K100. V experimentální části byly nejprve ověřeny vlastnosti zadaných enhancerů ve vodném prostředí. Bylo zjištěno, že transkarbam 12 je tenzidem. Poté se zkoumalo jeho chování v prostředí trispufru 7,1. Zde povrchové napětí se stoupající teplotou roste a hodnoty CMC se několikanásobně zvětují v porovnání s vodným prostředím, poloha Kraftova bodu se posunula do vyšších teplot než je 25řC. Dále byly zkoumány interakce cholesterolu a T12 v prostředí trispufru 7,1 a to u vzorků udržovaných na vodní lázni za stálého míchání a temperace, a u vzorků stacionárně inkubovaných v biologickém termostatu za stálé teploty. Bylo zjištěno, že u vzorků stacionárních k vytváření rovnováhy, která není narušována mícháním a vznikající částice tak s časem rostou, což se odráží na velikosti povrchového napětí. Vzorky T12 s cholesterolem snižují povrchové napětí více než vzorky bez jeho obsahu. Cholesterol s...