Zkřížená potravinová alergie u pylových alergiků
Cross food allergy in pollinosis.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/10751Identifikátory
SIS: 17690
Kolekce
- Kvalifikační práce [6650]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jílek, Petr
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
4. 6. 2007
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Autor: Jana Pávková Název diplomové práce: Zkřížená potravinová alergie u pylových alergiků Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studijní obor: Farmacie Cíl: V této diplomové práci jsme prostřednictvím dotazníkové studie zjišťovali prevalenci potravinové alergie u pylových alergiků, nejčastěji alergizující potraviny a souvislost potravinové alergie s alergií na sezónní pyly. Při hodnocení jsme použili relativní četnosti výskytu jednotlivých znaků. Hlavní poznatky a závěr: Prokázali jsme velký význam zkřížené potravinové alergie v populaci pylových alergiků. V naší studii jsme zjistili vyšší výskyt potravinové alergie v populaci pylových alergiků (57,1%), ve srovnání s přecitlivělostí na potravinové alergeny u obecné populace (2-4%). V našich zeměpisných podmínkách nejčastěji zkříženě reagují jablko a lískový ořech. Klíčová slova: Zkřížená potravinová alergie, pylová alergie, potravinová hypersenzitivita.
Author: Jana Pávková Title of diploma thesis: Cross food allergy in pollinosis Form: Master Thesis Name of University: Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Field: Pharmacy Background: In the thesis, by means of question - form, we investigated incidence of food allergy in pollinosis, the most allergic foods and connection between food allergy and pollen allergens. The dates were evaluated throught the method percent occurence. Findings and conclusion: We demonstrated high meaning of food allergy in pollen-allergic patients population. In our study we detected higher incidence of food allergy in the population with pollinosis (57.1%), as compared with normal population (2-4%). In our geographical conditions often cross-react apple and hazelnut. Key words: Cross food allergy, pollinosis, food hypersenzitivity.