Formulace lyofilizovaných tablet pro orální aplikaci peptidů
Formulation of freeze dried tablets for oromucosal administration of peptides
rigorous thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/123361Identifiers
Study Information System: 225795
Collections
- Kvalifikační práce [6673]
Author
Advisor
Referee
Holas, Ondřej
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
30. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Keywords (Czech)
lyofilizace, plniva, kryoprotektiva, lyoprotektivaKeywords (English)
freeze drying, fillers, cryoprotectants, lyoprotectansUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Eliška Macáková Název diplomové práce: Formulace lyofilizovaných tablet pro orální aplikaci peptidů Lyofilizace patří k důležitým metodám stabilizace aktivních látek, zejména peptidů, ve farmacii. Tato diplomová práce se zabývá formulací bukálních/sublinguálních lyofilizovaných tablet pro aplikaci peptidů do dutiny ústní. Cílem je navrhnout kombinaci vhodných pomocných látek a jejich koncentraci tak, aby lyofilizační koláč měl požadované organoleptické vlastnosti a rozpadavost. Byly využity vhodné metody, jako je měření pH, osmolality, termálních vlastností látek, hodnocení mechanických vlastností tablet a jejich rozpadavosti. V závěru byly navrženy kombinace pomocných látek v matrici pro další etapy vývoje.
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Eliška Macáková Title of Thesis: Formulation of freeze dried tablets for oromucosal administration of peptides Freeze-drying is one out of the important methods for stabilization of active substances, particularly peptides, in pharmacy. The formulation of freeze-dried buccal/sublingual tablets for administration of peptides into the oral cavity is the main target of this thesis. The aim is to propose the combination of appropriate excipients and their concentration to achieve the suitable organoleptic properties and disintegration time of the product cake. The measurement of pH, osmolality, the thermal properties of substances, as well as the evaluation of mechanical quality of tablets and their disintegration were used. In conclusion, the combination of excipients for the composition of matrix for the futher development.