Mohou být esenciální aminokyseliny považovány za chelátory mědi?
Can essential amino acids be considered as copper chelators?
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126055Identifiers
Study Information System: 216928
Collections
- Kvalifikační práce [6664]
Author
Advisor
Referee
Tůmová, Lenka
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Botany
Date of defense
1. 6. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
esenciální aminokyseliny, chelatace, redukce, měďKeywords (English)
essential amino acids, chelation, reduction, copperUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky Kandidát: Nikola Holotíková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Mohou být esenciální aminokyseliny považovány za chelátory mědi? Měď je stopovým prvkem, který hraje důležitou roli v lidském organismu. Hladiny mědi v těle musí být pečlivě kontrolovány, protože narušení homeostázy mědi může způsobit oxidační poškození, která mohou vést k různým patologickým stavům. Chelataci mědi lze považovat za potenciální terapeutický nástroj. Chelátory určené pro léčbu by měly ideálně napodobovat chelatační látky, zejména peptidy a proteiny, jež jsou důležité pro regulaci homeostázy mědi. Jejich struktura je tvořena aminokyselinami propojenými peptidovými vazbami, proto je tato práce zaměřena na některé z nich. Proteinogenní aminokyseliny lze rozdělit na esenciální a neesenciální. Esenciální je nutno přijímat potravou. Cílem této práce bylo porovnat měď-chelatační a měď-redukující aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu a L-methioninu, a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Také byla zkoumána látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Všechny látky byly testovány pomocí spektrofotometrických metod při pH, která odpovídají...
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Botany Candidate: Nikola Holotíková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Can essential amino acids be considered as copper chelators? Copper is a trace element playing an important role in the human organism. Copper levels in the body have to be carefully controlled because disruption of copper homeostasis can cause oxidative damage which may lead to various pathologies. Chelation of copper can potentially be used as a therapeutic tool. Medical chelators should ideally mimic chelators, especially peptides and proteins which are important for regulation of copper homeostasis. Their structure is formed by amino acids linked by peptide bonds. For this reason, the study is focused on selected amino acids. Proteinogenic amino acids are classified into essential and nonessential. Essential amino acids must be obtained from the diet. The aim of this study was to compare the copper chelation and reduction activity of essential amino acids L-histidine and L-methionine, and nonessential amino acids L-cysteine, its dimer L-cystine, L-aspartic acid and L-glutamic acid. Also a L-cysteine-derived compound, N-acetylcysteine, was tested. All of them were tested using spectrophotometric methods at pHs which...