Vliv diety na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidémií
Influence of Diet on Blood Lipid Levels in Dyslipidemic Patients
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127555Identifikátory
SIS: 230063
Kolekce
- Kvalifikační práce [4522]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Tůmová, Eva
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
23. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
dyslipidemie, hypolipidemická dieta, lipoproteiny, edukace, vliv dietyKlíčová slova (anglicky)
dyslipidemia, hypolipidemic diet, lipoproteins, education, diet influenceHlavním cílem této práce je určit, zda má hypolipidemická dieta vliv na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Vedlejším cílem je zjistit stravovací návyky pacientů s dyslipidemií a určit, zda jsou v souladu se základy hypolipidemické diety. K dosažení cílů bylo použito dotazníkové metody, biochemického vyšetření krve a edukace pacientů s dyslipidemií. Výzkum obsahoval vstupní a výstupní laboratorní vyšetření krve. Po vstupním vyšetření pacient vyplnil dotazník s otázkami zaměřenými na stravovací návyky a absolvoval edukaci o vhodné dietě. K výstupní kontrole se pacient dostavil za tři měsíce. Potřebná data byla získána porovnáním vstupního a výstupního vyšetření krve a vyhodnocením dotazníků. Tato bakalářská práce ve svém výzkumu potvrdila pozitivní vliv hypolipidemické diety na hodnoty lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Na konci výzkumu byla průměrná hladina celkového cholesterolu nižší o 10,5 %, průměrná hladina LDL-cholesterolu byla o 18,9 % nižší a průměrná hladina triacylglycerolu byla o 10, 6 % nižší. Naopak průměrná hladina HDL-cholesterolu byla na konci výzkumu o 4,3 % vyšší. Dále bylo vyhodnocením dotazníků zjištěno, že se více než 70 % pacientů s dyslipidemií stravovalo v souladu se základy hypolipidemické diety již na počátku výzkumu. Výsledky této práce ukazují pozitivní...
The primary aim of this thesis is to determine whether the hypolipidemic diet has an influence on blood lipid levels in patients with dyslipidemia. The secondary aim is to find out the eating habits of patients with dyslipidemia and to determine whether their eating habits are in line with the basics of a hypolipidemic diet. To achieve these targets a questionnaire, biochemical examination of blood and education of dyslipidemic patients on the appropriate diet were used. My research contained check-in and check-out laboratory blood examinations. After check-in examination each patient filled in the questionnaire with questions targeted at eating habits and then the patient was educated about the appropriate diet. After three months' time the patients proceeded to check-out laboratory blood examination. The necessary data were acquired by comparing the results of the check-in and check-out blood examinations and by the questionnaires evaluation. This thesis in its research confirmed the positive influence of hypolipidemic diet on blood lipids levels in patients with dyslipidemia. At the end of the research the average level of total cholesterol was 10,5 % lower, the average level of LDL-cholesterol was 18,9 % lower and the average level of triacylglycerol was 10,6 % lower. On the contrary the...