Nutriční faktory v etiopatogenezi ledvinových onemocnění
Dietary factors in etiopatogenesis of kidney?s disease.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/16242Identifiers
Study Information System: 18044
Collections
- Kvalifikační práce [6653]
Author
Advisor
Referee
Kudláčková, Zděnka
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
3. 6. 2008
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Akutní a chronické ledvinové onemocnění patří stále mezi onemocnění s poměrně značnou prevalencí. Konzervativní léčba, včetně dietetických zásahů, hraje významnou roli v léčebné strategii. Jako záchytný kámen se stále používá dietní schéma z osmdesátých let 19. století. Toto schéma je ovšem nutno podrobit přísné individualizaci nejenom vzhledem k zdravotnímu stavu pacienta, ale musí se brát v ohled i psychický stav a kompliance z něho vyplývající. Základ dietních režimů tvoří nízkobílkovinné diety, pohybující se u akutního renálního selhání s energetickou hodnotou mezi 25-50 kcal/kg/den a příjmem 0,6-1,2 g/kg/den proteinů bohatých na esenciální aminokyseliny. Dále jsou doplněné sníženým příjmem sodíku, draslíku a fosforu. U chronického selhávání ledvin jsou dietní postupy rozděleny do tří schémat v závislosti na hladině sérového kreatininu a dále respektují poruchu lipidového metabolismu, poruchu glukoregulace a opět individuální stav nemocného. Je důležité zahájit konzervativní léčebné postupy již v časném stadiu snížení renálních funkcí v době, kdy hladina sérového kreatininu dosáhne hodnoty kolem 150 µmol/l. Dietní opatření se netýkají pouze základních živin, tuků, cukrů a bílkovin, ale i iontů, vitaminů, stopových prvků a mnoha dalších faktorů. Do popředí zájmu se dnes dostávají faktory typu...
Acute and chronic renal diseases belong permanently among those with a relatively significant prevailance. Conservative treatment, including dietetic interventions, plays an important role in medical strategy. Dietetic scheme of the 80's of the 19th century is still used as a fastening point. For this scheme is, of course, unavoidable to be submitted to strict individualisation, not only regarding the health status of the patient, but also in relation to his psychic status and compliance resulting from it, must be taken into consideration. In case of the acute renal failure, the basis of dietetic structures is created by low-protein diets, which range between the energetic value of 25-50 kcal/kg/day and the intake of 0,6-1,2g/kg/day proteins, rich in essential amino acids. Further, the low-protein diets are supplemented with the reduced intake of natrium, calium and phosphorus. With chronic renal failure, dietetic processions are divided into three schemes in dependency on the level of serum creatinin. Moreover, they respect a distortion of lipid metabolism, distortion of glucoregulation and the individual status of the patients again. It is crucial to start conservative medical processions already in the early stadium of renal functions decrease. At the same time, the level of serum creatinin...