Fermentované potraviny jako součást dnešní výživy
Fermented foods as a part of today's diet
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/173673Identifiers
Study Information System: 239023
Collections
- Kvalifikační práce [4559]
Author
Advisor
Referee
Chrpová, Diana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
8. 6. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
fermentované potraviny, probiotika, kysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, fermentované luštěniny, fermentované obiloviny, fermentované nápoje, kvasové pečivoKeywords (English)
fermented foods, probiotics, fermented milk products, fermented vegetables, fermented legumes, fermented cereals, fermented beverages, kvass pastriesTato bakalářská práce se věnuje fermentovaným potravinám, které hrají důležitou roli v lidské výživě po celém světě. Patří mezi ně potraviny, jako jsou kysané mléčné výrobky, fermentované masné a rybí výrobky, fermentované obiloviny, luštěniny, fermentované nápoje a kvasové pečivo. Teoretická část práce se zaměřuje na druhy a nutriční význam jednotlivých skupin fermentovaných potravin. Zabývá se také zdravotními aspekty střevního mikrobiomu a možnými riziky spojenými s konzumací fermentovaných potravin. Cílem práce v praktické části bylo zjistit oblíbenost a četnost konzumace nejběžnějších fermentovaných potravin pomocí dotazníkového šetření. Výsledky ukázaly, že konzumace kysaných mléčných výrobků, zvláště jogurtů, je velmi oblíbená a většina respondentů tyto potraviny zařazuje do jídelníčku několikrát týdně. Velmi oblíbená je i kvašená zelenina, zvláště kysané zelí. Většina respondentů se také zajímá o téma probiotika a více než polovina respondentů zkusilo domácí výrobu fermentovaných potravin. klíčová slova: fermentované potraviny, probiotika, kysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, fermentované luštěniny, fermentované obiloviny, fermentované nápoje, kvasové pečivo
This bachelor thesis is devoted to fermented foods, which play an important role in human nutrition around the world. These include foods such as fermented milk products, fermented meat and fish products, fermented cereals, legumes, fermented beverages and kvass pastries. The theoretical part of the thesis focuses on the types and nutritional significance of individual groups of fermented foods. It also addresses the health aspects of the gut microbiome and the potential risks associated with the consumption of fermented foods. The aim of the work in the practical part was to determine the popularity and frequency of consumption of the most common fermented foods using a questionnaire survey. The results showed that the consumption of sour-milk products, especially yogurts, is very popular and most respondents include these foods in their diet several times a week. Fermented vegetables, especially sauerkraut, are also very popular. Most respondents are also interested in the topic of probiotics, and more than half of the respondents have tried homemade fermented foods. keywords: fermented foods, probiotics, fermented milk products, fermented vegetables, fermented legumes, fermented cereals, fermented beverages, kvass pastries
Citace dokumentu
Metadata
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Komentovaný překlad: L'Art de la fermentation (L. Kyung, C. Oger, Éditions La Plage, Paris 2016, str. 9-40)
Defence status: DEFENDEDŠtětková, Anna (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2021)Date of defense: 9. 2. 2021Tato bakalářská práce sestává ze dvou částí. První část je překlad vybraného úseku z knihy L'Art de la fermentation od francouzských autorek Luny Kyungové a Camille Ogerové. Překládaná část vysvětluje, jak funguje fermentace ... -
Probiotika a prebiotuka ve výživě populace. Vliv na frekvenci onemocnění.
Defence status: DEFENDEDCherepanova, Ekaterina (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2024)Date of defense: 8. 2. 2024Během poslední dekády se vědecký výzkum zaměřil na složitý vztah mezi lidským mikrobiomem a imunitním systémem. Zvláštní pozornost v posledních třech letech přitahovala otázka vlivu mikrobiomu na náchylnost a závažnost ... -
Biochemické parametry vína a jejich změny během stárnutí
Defence status: DEFENDEDVacková, Tereza (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2011)Date of defense: 15. 6. 20112. Abstrakt Jednotlivé odrůdy bílých i červených vín se liší různým chemickým složením. Stejné značky vína stejného ročníku se mezi sebou mohou lišit i visuálně, například barvou. Tyto rozdíly mohou být dány také odlišným ...