Výživa v prevenci civilizačních onemocnění
Nutrition in diseases of civilization prevention
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/173732Identifiers
Study Information System: 239008
Collections
- Kvalifikační práce [4519]
Author
Advisor
Referee
Vágnerová, Tereza
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
10. 6. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
civilizační onemocnění, prevence, výživa, životní styl, nutriční doporučeníKeywords (English)
diseases of civilization, prevention, nutrition, lifestyle, nutritional recommendationsBakalářská práce se zabývá vznikem a výskytem civilizačních onemocnění a možností jejich prevence z pohledu výživy. Zaměřuje se na konzumaci makronutrientů a mikronutrientů v potravinách s ohledem na možná rizika výskytu těchto chorob, a stejně tak jejich protektivní účinek. Teoretická část se stručně věnuje vybraným onemocněním a rizikovým faktorům podílejícím se na jejich vzniku, dále prevenci a podpoře zdraví, a zároveň se soustředí na výživu jako jeden z předních determinantů zdraví. Praktická část se zaměřuje na cíle a s nimi spojené hypotézy, na jejichž základě bylo provedeno dotazníkové šetření týkající se zájmu o složení potravin, vlivu výživy na výskyt civilizačních onemocnění a znalost nutričních doporučení. Shrnuje také charakteristiku vzorku respondentů a jejich aktuální životní styl pro porovnání s teoretickým povědomím o důležitosti výživy. Klíčová slova: civilizační onemocnění, prevence, výživa, životní styl, nutriční doporučení
The bachelor's thesis deals with the origin and occurrence of diseases of civilization and the possibilities of their prevention from the nutrition point of view. It focuses on the consumption of macronutrients and micronutrients in food with regard to the possible risk of these diseases as well as their protective effect. The theoretical part briefly deals with selected diseases and risk factors involved in their emergence, prevention and health promotion, and lastly focuses on nutrition as one of the leading determinants of health. The practical part focuses on the goals and related hypotheses, on the basis of which a questionnaire survey was conducted related to the interest in the composition of food, the impact of nutrition on the incidence of diseases of civilization and knowledge of nutritional recommendations. It also summarizes the characteristics of the sample of respondents and their current lifestyle for comparison with the theoretical awareness of the importance of nutrition. Key words: diseases of civilization, prevention, nutrition, lifestyle, nutritional recommendations