Příjem makronutrientů u žen v době gravidity
Macronutrient intake in women during pregnancy
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/174694Identifiers
Study Information System: 227290
Collections
- Kvalifikační práce [6653]
Author
Advisor
Referee
Herink, Josef
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
2. 6. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
nutrienty, graviditaKeywords (English)
nutrients, preganancyTato diplomová práce se zabývá výživou žen v období těhotenství. Během tohoto období dochází k mnoha fyziologickým změnám a je nutné tyto změny dostatečně pokrýt, aby bylo možné zabezpečit správný vývoj plodu a zdraví matky. Cílem práce bylo zhodnotit výživu těhotných žen se zaměřením na příjem energie, proteinů, lipidů, sacharidů a tekutin a posoudit, zda se příjem těchto nutrientů během těhotenství mění. Pozorování bylo provedeno na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovi v Hradci Králové během od března do prosince 2020. Šetření se zúčastnilo 10 žen ve věku 25-39 let a probíhalo ve třech oddělených obdobích gravidity. Pro získání nutričních dat byl použit program NutriDan a statistické zpracování bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky ze studie byly porovnány s doporučeními v České republice. Příjem jednotlivých nutrientů a energie se v průběhu těhotenství statisticky významně nelišil. Ze získaných výsledků vyplývá, že není pokryt doporučený energetický příjem a ani podíly některých živin neodpovídají českému standardu. Energetický příjem těhotných je nižší než doporučený příjem 2200 kcal/ den pro netěhotné a nekojící ženy. Ženy zvyšují příjem proteinů, ale na úkor nepatrně sníženého příjmu sacharidů. Denní příjem proteinů byl skoro o polovinu vyšší než doporučená dávka. Podíl...
This diploma thesis deals with the nutrition of women during pregnancy. Many physiological changes occur during this period and these changes need to be adequately covered to ensure proper fetal development and maternal health. The study aimed to evaluate the nutrition of pregnant women with a focus on energy, protein, lipid, carbohydrate and fluid intake and to assess whether the intake of these nutrients changes during pregnancy. The observation was performed at the Faculty of Pharmacy of Charles University in Hradec Králové from March to December 2020. The survey involved 10 women aged 25-39 years and took place during three separate periods of pregnancy. The NutriDan program was used to obtain nutritional data and statistical processing was performed using Microsoft Excel. The results of the study were compared with the recommendations in the Czech Republic. The intake of individual nutrients and energy did not differ statistically significantly during pregnancy. The obtained results show that the recommended energy intake is not covered and that the proportions of some nutrients do not correspond to the Czech standard. The energy intake of pregnant women is lower than the recommended intake of 2200 kcal / day for non-pregnant and non- breastfeeding women. Women increase protein intake, but at...