Alternativní směry stravování a jejich rizika
Alternative diets and their risks
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/175275Identifikátory
SIS: 242501
Kolekce
- Kvalifikační práce [4522]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Pánek, Jan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
8. 6. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Alternativní výživa, rizika, zdravíKlíčová slova (anglicky)
Alternative nutrition, risks, healthTato bakalářská práce nahlíží do problematiky alternativních směrů stravování a rizik, které s nimi souvisí. Za cíl si kladla zmapovat životní styl alternativních strávníků a zhodnotit jejich znalosti v oblasti alternativní výživy. Teoretická část předkládá vybrané alternativní směry stravování. Jedná se o vegetariánství a podskupiny tohoto směru, makrobiotickou stravu a nízkosacharidovou stravu. Rovněž jsou popsány rizika těchto alternativních směrů stravování. Praktická část byla vypracována prostřednictvím metody kvantitativního dotazníkového šetření. Ze získaných dat bylo zjištěno, že se většina respondentů ke kouření cigaret, konzumaci alkoholu a stravování ve fastfoodech staví záporně nebo střídmě. Avšak pohybové aktivitě se několikrát týdně věnuje pouze 35 % respondentů. Ve výzkumu převládala nízkosacharidová strava, veganství a makrobiotická strava. Z výsledků vyplývá, že převážná část respondentů neví o významu nutričního terapeuta. Jídelníček s ním konzultovala pouze 4 % respondentů. Dále bylo potvrzeno, že respondenti nemají dostatečné znalosti o riziku nedostatku některých nutrientů. Až 65 % respondentů by alternativní způsob stravování doporučilo dětem, adolescentům, těhotným či kojícím ženám, seniorům. Bakalářská práce poukazuje na důležitost edukace jedinců v oblasti výživy, sportu a...
This Bachelor's thesis is discussing the issues of alternative diets and their associated risks. Its goal is to give an overview about the consumer's lifestyle and to assess their knowledge on the topic of alternative nutrition. The theoretical part of this thesis is dealing with specific types of alternative diets. These were chosen to be vegetarianism and its subtypes, macrobiotic diet and low-carbohydrate diet. Key associated risks are described and explained. The practical part of this thesis was based on a quantitative survey. The data showed that the majority of the participants has a negative or a sparing approach to smoking, alcohol and fast food consumption. However, physical activity engagement several times a week was observed with only 35 % of participants. The survey showed that low-carbohydrate diet, veganism and macrobiotic diet were the prevalent choices among the participants. Additionally, it was suggested that a great portion of the respondents does not realise the significance of a nutritional therapist. Only 4 % consulted their meal plan with a nutritional therapist. The data also revealed that the respondents do not have sufficient knowledge about the risks of some nutrients. Up to 65 % would recommend alternative diets to the children, adolescents, pregnant or breastfeeding...