Roles of Nutritional Factors against COVID-19
Role nutričních faktorů proti Covid-19
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/175692Identifikátory
SIS: 245068
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jílek, Petr
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
7. 9. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
nutrice, Covid-19Klíčová slova (anglicky)
nutrition, Covid-192. ABSTRAKT Virus těžkého akutního respiračního syndromu coronavirus-2 (SARS-CoV-2), známý také jako koronavirové onemocnění(COVID-19), byl objeven v čínském Wuhanu v prosinci 2019. 11. března 2020 bylo zjištěno, že pandemie byla po celém světě. Zatímco svět bojuje s COVID-19 a neschopnostíklinicky relevantních léků, pozornost se přesunula na způsoby, které mohou pomoci posílit imunitnísystém. Farmaceutické společnosti pracujína vývoji cílené léčby a vakcín proti viru SARS-CoV-2 COVID-19. Důvodem je významný vliv viru COVID-19 na imunitnísystém, který se projevuje různými zánětlivými reakcemi. Strava, která poskytuje zdravou rovnováhu kalorií, živin a dalších makroživin, by mohla významně pomoci při prevenci a léčbě chronických infekčních onemocnění. Zdravá strava bohatá na vitamíny A, C, D a E a některé mikroživiny a zinek, selen, měď, železo a omega-3 mastné kyseliny může pomoci s řadou infekčních poruch. Cílem této studie bylo prozkoumat a informovat o nejnovějších objevech týkajících se použití vitamínů a minerálů při léčbě COVID-19. Provádíse přehled minulých výzkumů s cílem identifikovat závěry, k nimž dospěli jiní odborníci zvažující příznivé účinky složek stravy. Nedostatek těchto minerálů a živin v plazmatické koncentraci může mít za následek snížení výborné funkce imunitního systému, který je...
2. ABSTRACT The severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2) virus, also known as the coronavirus disease (COVID-19), was discovered in Wuhan, China, in December 2019. On March 11, 2020, it was determined that there was a pandemic all over the world. As the world struggles with COVID-19 and an inability of clinically relevant medicines, attention has shifted to modalities that may aid in immune system bolstering. Pharmaceutical companies are working to develop targeted treatments and vaccines for the SARS-CoV-2 COVID-19 virus. This is due to the COVID-19 virus's significant impact on the immune system, which manifests itself in a variety of inflammatory reactions. A diet that provides a healthy balance of calories, nutrients, and other macronutrients could significantly aid in the prevention and management of chronic infectious illnesses. A healthy diet rich in vitamins A, C, D, and E, and certain micronutrients and zinc, selenium, copper, iron, and omega-3 fatty acids, may help with a variety of infectious disorders. The goal of this study was to investigate and report on the latest discoveries regarding the use of vitamins and minerals in the treatment of COVID-19. A review of past research is conducted to identify the conclusions reached by other experts considering the beneficial effects...