HPLC v kontrole kvality potravních doplňků na bázi extraktů s kurkuminy
HPLC in quality control of food supplements based on curcumine extracts
rigorous thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/180366Identifiers
Study Information System: 248930
Collections
- Kvalifikační práce [6650]
Author
Advisor
Referee
Solich, Petr
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
8. 2. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Veronika Stříbrná Školitel: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: HPLC v kontrole kvality potravních doplňků na bázi extraktů s kurkuminy V této práci byla vyvinuta a validována HPLC metoda pro separaci a současné stanovení účinných látek piperinu, kurkuminu, demetoxykurkuminu a bisdemetoxykurkuminu. Tato HPLC metoda byla následně použita pro stanovení obsahu těchto látek ve vybraných doplňcích stravy a to jmenovitě: Kurkumin - piperin plus Vieste, Kurkumin-piperin komplex Natural Medicaments, Kurkuma: piperin Setaria, Cur-Cum Astina, Kurkumín Liftea, Kurkumin Advance a Curcumin turmeric. Výsledky měření byly na závěr porovnány s deklarovaným obsahem extraktu a vyhodnoceny v % jako kvalita potravního doplňku z hlediska deklarovaného množství. K analýze byla použita kolona Ascentis® Express RP-Amide 150 x 4,6 mm, částice 2,7 µm a předkolona Ascentis® RP-Amide 5 x 4,6 mm, částice 2,7 µm. Režim analýzy byl zvolen gradientový o délce analýzy 12,5 minuty s průtokem mobilní fáze 1,0 ml/min. Jako mobilní fáze byla vybrána směs 100% acetonitrilu s 0,1% kys. fosforečnou. Detekce probíhala pomocí DAD detektoru při vlnových délkách 280, 340 a 420nm. Klíčová slova: HPLC, piperin, kurkumin,...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Analytical Chemistry Candidate: Veronika Stříbrná Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Satinsky, Ph.D. Title of diploma thesis: HPLC in quality control of food supplements based on curcumin extracts In this diploma thesis, a new HPLC method for the simultaneous determination of active components in food supplements, piperine, curcumin, demethoxycurcumin and bisdemethoxycurcumin was developed and validated. The method was used to determine the level of the relevant analytes in the selected food supplements, namely Curcumin - piperine plus Vieste, Curcumin-piperine complex Natural Medicaments, Turmeric: piperine Setaria, Cur-Cum Astina, Curcumin Liftea, Curcumin Advance a Curcumin turmeric. Finally, the obtained results were compared with the declared extract content and evaluated as a percentage of quality of the food supplement. An Ascentis® Express RP-Amide 150 x 4,6 mm, 2,7 µm particle size analytical column with Ascentis® RP-Amide 5 x 4,6 mm, 2,7 µm particle size precolumn was used for analysis. A gradient elution with analysis time of 12.5 minutes and flow rate of mobile phase 1.0 ml/min was used. As the mobile phase a mixture of acetonitrile 100% and 0.1% phosphoric acid was chosen. The detection was performed with a DAD...