Relevance výživových doporučení získaných elektronickou formou z různých zdrojů
Relevance of nutritional recommendations obtained electronically from different sources
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/180483Identifiers
Study Information System: 239021
Collections
- Kvalifikační práce [4519]
Author
Advisor
Referee
Chrpová, Diana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
8. 9. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
výživová doporučení, sůl v potravinách, deficit železa, fenylketonurie, alternativy kravského mléka, laktózová intolerance, vegetariánství, poruchy příjmu potravyKeywords (English)
nutritional recommendations, salt in food, iron deficiency, phenylketonuria, cow's milk alternatives, lactose intolerance, vegetarianism, eating disordersPráce se zaměřuje na výživová doporučení jako informace podávané národními a nadnárodními institucemi, které se dostávají k jednotlivcům. Může to být jejich společenskou aktivitou a tvorbou edukačních materiálů nebo možností je oslovit přímo ohledně specifického problému. V teoretické části je představeno téma obecných výživových doporučení, která jsou koncipována především celospolečensky nebo pro určitou skupinu obyvatel (děti, senioři...). Následně jsou rozebírána přesná témata, která v obecných výživových doporučení pro populaci zpravidla nejsou zahrnuta. Jedná se zejména o zdravotní stavy, kdy je nutný specifický směr stravování a strava má dané restrikce. Témata byla vybrána na základě jejich popularity a aktuálnosti v populaci. Práce analyzuje témata jako je příjem soli v potravinách, nedostatek železa, poruchy příjmu potravy, možné deficity živin ve vegetariánské stravě ale také metabolické poruchy typu fenylketonurie, alergie na mléčnou bílkovinu či laktózové intolerance. Vzhledem k zaměření na česká výživová doporučení bylo čerpáno především z českých publikací renomovaných osobností v oboru výživy, medicíny a potravinářství, které byly doplněny současnými odbornou literaturou, která byla publikována buď České republice nebo v zahraničí. Praktická část se zaměřuje na dotazy odeslané...
This thesis focuses on nutritional recommendations as information provided by national and international institutions that they receive to individuals. It can be their activity in society and the creation of educational materials or the opportunity to address them directly about a specific problem. The theoretical part introduces the topic of general nutritional recommendations, which are designed primarily for the whole society or for a certain group of people (like children, seniors etc.). Finally, the exact topics that are not usually included in the general nutritional recommendations for the population are discussed. These are mainly health conditions where a specific direction of diet is necessary, and the diet has its given restrictions. The topics were selected based on their popularity and topicality in the population. The work analyzes topics such as salt intake in food, iron deficiency, eating disorders, possible nutrient deficiencies in the vegetarian diet, but also metabolic disorders such as phenylketonuria, milk protein allergy or lactose intolerance. Due to the focus on Czech nutritional recommendations, it was drawn mainly from Czech publications of renowned personalities in the field of nutrition, medicine and food, they were supplemented by current scientific studies, which were...