Kontrola obsahu mykotoxinů ve vybraných potravních doplňcích
Control of mycotoxin content in food supplements
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/181417Identifikátory
SIS: 239745
Kolekce
- Kvalifikační práce [6653]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kujovská Krčmová, Lenka
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
1. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Nikola Přívratská Školitel: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Kontrola obsahu mykotoxinů ve vybraných potravních doplňcích Pro vývoj metody ke stanovení mykotoxinu ochratoxinu A (OTA) v potravních doplňcích s obsahem extraktu z ostropestřce mariánského bylo využito spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s on-line extrakcí na tuhou fázi (SPE). Vzorek potravního doplňku extrahovaný do směsi methanol - voda v poměru 1:9 byl dávkován o objemu 50 μl na extrakční kolonu Ascentis Express RP-Amide (5 x 2,1 mm, velikost částic 5 µm), kde byl promýván od interferujících složek matrice 20% methanolem při průtoku 1 ml/min. Po 1 minutě došlo k přepnutí ventilu a OTA byl eluován z extrakční kolony na analytickou kolonu Ascentis Express Phenyl-Hexyl (100 x 4,6 mm, velikost částic 5 µm). Separace probíhala při 40 ⁰C za gradientové eluce s mobilní fází acetonitril/0,5% kyselina octová, která protékala kolonou rychlostí 1 ml/min. Fluorescenční detekce OTA byla provedena při vlnových délkách Ex 355 nm, Em 460 nm. Celková analýza zahrnující on-line úpravu vzorku a separaci trvala 9 minut. Metoda byla validována pro dva typy matrice, přičemž limit kvantifikace pro potravní doplňky...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Bc. Nikola Přívratská Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: Control of mycotoxin content in food supplements Due to the growing popularity of nutraceuticals, some concerns about their quality and safety have been expressed. The presented work describes the development of a fast method for mycotoxin ochratoxin A (OTA) determination using high performance liquid chromatography (HPLC) and column switching technique in combination with on-line solid phase extraction (SPE). The method was used for direct determination of OTA in milk thistle-based nutraceuticals. Nutraceuticals were extracted by methanol - water solution in a ratio of 1:9. A volume of 50 μl of the extracted sample was injected on the extraction column Ascentis Express RP-Amide (5 x 2.1 mm, 5 µm particle size). The sample was cleaned from interfering compounds with 20% methanol at a flow rate of 1 ml/min. After a period of 1 minute the valve was switched and mobile phase eluted OTA trapped on the extraction column to the analytical column. Separation was performed by gradient elution on the Ascentis Express Phenyl-Hexyl (100 x 4.6 mm, 5 µm particle size) column using a mobile phase consisting of...