Trendy ve výživě a stravovací návyky kojenců a batolat
NUTRITION TRENDS AND EATING HABITS OF INFANT AND TODDLERS
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182623Identifiers
Study Information System: 250089
Collections
- Kvalifikační práce [4519]
Author
Advisor
Referee
Fornůsek, František
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
21. 6. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
výživa, kojenec, batole, stravovací návyky, alternativní stravováníKeywords (English)
nutrition, infant, toddler, eating habits, alternative eatingTato bakalářská práce pojednává o problematice výživy dětí od narození do 3 let. Teoretická část se věnuje obecné charakteristice a oficiálním doporučením v oblasti výživy kojenců a batolat, zejména zavádění komplementární výživy a jídelnímu chování, které si dítě v tomto věku osvojuje a přenáší do dospělosti. Vzhledem k dlouhodobě se rozrůstajícím trendům alternativních směrů i u malých dětí se část práce zaměřuje i na tuto problematiku, protože eventuální karence některých živin může mít u vyvíjejícího se organismu fatální následky. Praktická část se zaměřuje na zmapování těchto trendů. Průzkum byl prováděn kvantitativně pomocí dotazníkového šetření, které bylo směřováno zejména na celkový přístup k výživě dítěte a jídelním návykům. Dotazník byl šířen prostřednictvím facebookových skupin sdružujících rodiče malých dětí. Cílem je stanovit současné pojetí výživy rodiči malých dětí. Zda se rodiče řídí oficiálním doporučením z hlediska zavádění komplementární výživy a jaké jsou aktuální nutriční návyky malých dětí.
This bachelor thesis deals with the issue of nutrition of children from birth to 3 years. The theoretical part is dedicated to general characteristics and official recommendations in the field of infant and toddler nutrition, in particular the introduction of complementary foods and the eating behaviour that the child adopts at this age and carries over into adulthood. In view of the growing trend towards alternative diets of young children, part of this thesis has also focused on this issue, as the possible withdrawal of certain nutrients can have fatal consequences for the developing organism. The practical part focused on mapping these trends. The research was carried out quantitatively by means of a questionnaire survey, which was mainly directed at the child's general approach to nutrition and eating habits. The questionnaire was disseminated through Facebook groups that bring together parents of young children. The aim is to determine the current perception of nutrition of parents of young children, whether they follow official recommendations in terms of introducing complementary foods and what are the current nutritional habits of young children.